Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Lesy z Nízkych Tatier nezmizli, sú tu a naďalej budú. Hanba tým, ktorí prezentovali spracovanie kalamity ako súvislé odlesňovanie

O tom, ako zmizli lesy z Nízkych Tatier, sa toho popísalo neúrekom. Ako vždy sa vyjadrovali k tejto problematike okolo odlesňovania na Čertovici všetci. Žiaľ, všetci tí, čo nepohli ani prstom a navyše nikdy neboli v konfrontácii s prácami, spojenými so vznikom kalamít, pôsobením škodlivých prírodných činiteľov. Herci, športovci, politici, novinári, ale aj amatérske organizácie ako ochrana prírody či mimovládne organizácie, ľudia z akademickej obce, či rôzne osobnosti. Všetci mudrovali.

Doporučený Nové lesy v Nízkych Tatrách Foto: Ing. Róbert Gombárik Nové lesy v Nízkych Tatrách

Určite sa vedia zaradiť do menovaných kategórií. Vyjadrovali sa k danej problematike, ako keby niečo reálne v živote riadili a boli nositelia jedinej pravdy. Dokonca ako úplných supermanov médiá vyzdvihovali vyhotoviteľov leteckých ortofotomáp a dávali ich do pozícií detektívov orieškov. Podľa informácií, ktoré sme roky počúvali, tu už nemali byť ani lesy, ani voda, len holé skaly.

Prvýkrát teraz po rokoch zverejňujem skutočný príbeh, ktorý nezapadá do koncepcie tých, čo majú maslo na hlavách z nepravdivých informácií, podsúvaných verejnosti a postavičkám, ktoré si na ich príbehu vybudovali sľubnú kariéru. No prerátali sa. Veľa ľudí nemá ani potuchy o systéme správy prírodných zdrojov a snaží sa rozprávať príbehy tak, ako chcú, aby boli počuté.

Boli to kilometre chodenia a mapovania skutočnej práce, aby sa zaznamenal priebeh vzniku ohnísk poškodených lesných porastov a ďalší vývoj rozširovania škodlivých činiteľov. Preto je namieste, keď poviem, že tieto práce nemali živelný charakter ani koristnícky, ani nijako nenasvedčovali drancovaniu lesov v Nízkych Tatrách.

Pracovalo sa v rôznych častiach, a nie tak, ako to vykresľovali svojou grafikou všetky verejnoprávne a privátne médiá a to hromadným nekontrolovatelným odlesňovaním. Bolo to náročné na pohyb v neprístupnom teréne nielen pre lesníkov, ale aj pre samotných ľudí, vykonávajúcich reálne spracovávanie chorých a poškodených stromov. Nebolo to žiadne súvislé odlesňovanie a hanba tým, čo to takto prezentovali.

Jednotlivé farby grafickej evidencie ukazujú postup kalamít, ale aj postup zalesňovania a vykonávania zmeny drevinového zloženia lesov pod Čertovicou. Budem na to vždy spomínať, ako to bolo a hlavne na výsledok tejto práce - a tým je obnova a revitalizácia všetkých lesov tejto časti Slovenska, ktorú už dnes možno pozorovať.

Najkrajšie na tom je, že sa tu podarilo zachrániť viac ako dve tretiny starých porastov. Smutné je, že to, čo sme zachránili, nám začal ničiť svojimi rozhodnutiami štát a v poslednom období opäť vietor a podkôrny hmyz.

Dúfam, že nepravdy o tejto časti Slovenska budú ponaučením pre tých, ktorí si myslia, že objavili Ameriku a nemajú žiadne morálne právo sa k týmto prácam vyjadrovať. Systém a poriadok v riadení prírodných zdrojov štát vymenil za chaos a rozvrátil tak storočia overené prístupy v lesníctve, vďaka ktorým si lesy na Slovensku vždy, za každého režimu, plnili svoju funkciu. Preto bolo potrebné uviesť veci na pravú mieru a predstaviť reálne, ako sa všetky postupy realizovali v čase.

Lesy nezmizli, sú tu a naďalej budú.

Ing. Róbert Gombárik

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

 

Naposledy zmenené: pondelok, 11 apríl 2022 06:02
Prečítané: 1839
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.