Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Chránené územia, zákon o lesoch a povinnosti odborného lesného hospodára

Správa NAPANT-u uverejnila na svojej internetovej stránke pracovnú ponuku na pozíciu odborný lesný hospodár (OLH) s výkonom práce na pracovisku Čierny Váh. Súčasťou ponuky sú aj informácie o pracovnom mieste s náplňou práce, právomocami a zodpovednosťou.

Doporučený Národný park Nízke Tatry Foto Jozef Marko Národný park Nízke Tatry

Okrem iného má byť v pracovnej náplni budúceho OLH na Správe NAPANT-u výkon a správa odborných prác v oblasti lesopestovných a lesných činností, hospodársko-úpravníckeho plánovania, ochrany lesa, rozvoja biodiverzity, lesnej stráže, ťažbovej úpravy, poľovníctva, rybárstva v územnej pôsobnosti Správy NAPANT.

Skúsení praktickí lesníci v diskusii na sociálnej sieti poukázali na fakt, že v takto zadefinovanej náplni práce chýba základ práce odborného lesného hospodára a tým je vedenie lesnej hospodárskej evidencie. Podľa zákona o lesoch je obhospodarovateľ lesa povinný prostredníctvom odborného lesného hospodára zabezpečiť vedenie evidencie o realizácii plánovaných hospodárskych opatrení i o neplánovaných činnostiach a opatreniach vykonaných v lesoch, najmä o vykonanej ťažbe a pestovaní lesa.

Aj keď sa už nechal jeden štátny ochranár vraj počuť (máme to sprostredkovane, preto používame časticu vraj a meno dotyčného pracovníka Ústredia ŠOP SR neuvádzame), že v národnom parku zákon o lesoch neplatí, podľa vyjadrení odborníkov zo štátnej správy lesného hospodárstva to nie je pravda.

V roku 2011 bola totiž podpísaná Rámcová dohoda o ochrane a udržateľnom rozvoji Karpát (skrátene Karpatský dohovor) a Protokol o trvalo udržateľnom obhospodarovaní lesov ku Karpatskému dohovoru (skrátene Protokol o lesoch). Oba dokumenty ratifikovala aj Slovenská republika, oba sú právne záväzné a vyplýva z nich, že v chránených územiach platia všetky zákony, teda nielen zákon o ochrane prírody a krajiny, ale aj zákon o lesoch.  

Takže odborný lesný hospodár si v lesných porastoch chránených území musí plniť zo zákona o lesoch všetky povinnosti rovnako ako v lesoch, ktoré nie sú zaradené do chránených území.

Jozef Marko

 

 

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 07 apríl 2022 06:00
Prečítané: 1830
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.