Logo
Vytlačiť túto stránku

Vyhlásenie Zväzu spracovateľov dreva SR: Bez dreva to nepôjde

Prezident Zväzu spracovateľov dreva SR PhDr. Peter Zemaník dnes informoval o tom, že 1. a 2. apríla 2022 sa vo Vysokých Tatrách konala programová konferencia zväzu. Za účasti konateľov viac ako 70 členských spoločností sa prítomní okrem iného dohodli na spoločnom vyhlásení, ktoré publikujeme na portáli Lesmedium.sk v plnom znení.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

My, účastníci programovej konferencie Zväzu spracovateľov dreva SR, ako predstavitelia lesnícko-drevárskeho sektora, sa týmto obraciame na odbornú i laickú verejnosť v deň, keď začala platiť účinnosť novely zákona o ochrane prírody a krajiny. Deje sa tak v čase, ktorý jeho predkladatelia i poslanci, ktorí ho schválili, nemohli predpokladať. Deje sa tak v čase globálnej hrozby reálnej energetickej chudoby značného počtu obyvateľstva Slovenska a ohrozenia možností Slovenska v racionálnom využití potenciálu slovenského dreva ako obnoviteľnej a trvalo udržateľnej suroviny.

Zväz spracovateľov dreva SR sa už 25 rokov svojou činnosťou o. i. snaží o postupné odtabuizovania dreva ako obnoviteľnej strategickej suroviny na Slovensku. Bol a je iniciátorom odbornej diskusie pri hľadaní podporných opatrení v oblasti využitia celého potenciálu slovenského dreva na Slovensku nielen pre energetickú udržateľnosť vidieckych oblastí. Zväz spracovateľov dreva SR je zástancom zdravého, trvalo udržateľného a predovšetkým racionálneho prístupu k našej jedinej obnoviteľnej strategickej surovine, ktorá každodenne dorastá v našich lesoch.

Poukazujeme na skutočnosť, že Slovensko disponovalo vládnymi dokumentmi: programami Drevo - surovina 21. storočia z roku 2006 a Národný program využitia potenciálu dreva Slovenskej republiky z roku 2013, na ktoré je možné vzhľadom na akútnosť situácie nadviazať, a to nielen kvôli energetickej využiteľnosti dreva. Strategický materiál o zadefinovaní potenciálu a možností rozvoja slovenského lesnícko-drevárskeho sektora na Slovensku dnes absentuje a jeho neexistencia ohrozuje aj lesy ako základný segment hospodárskeho odvetvia budúcnosti, ktorý môže výrazne napomôcť riešenie klimatickej krízy.

Nie sme proti ochrane prírody, naopak, tvrdíme, že jej najlepším ochrancom je ten, ktorý prírodu potrebuje a zveľaďuje aj pre ďalšie generácie. Uvedomujeme si potrebu mať aj bezzásahové lesy pre biodiverzitu, ale tie nie sú a ani v budúcnosti nemôžu byť ani na Slovensku v prevahe a je našou spoločnou zodpovednosťou čo najlepšie v prospech Slovenska využiť potenciál dreva na viac ako 90% lesnej plochy, ktorý nám v podobe obnoviteľnej suroviny les dáva. 

Predovšetkým v tejto hektickej dobe potrebujeme zabrániť chaosu, ktorý môže v jednotlivých oblastiach Slovenska nastať v dôsledku energetickej núdze – nedostatku tepla, keďže drevo pre voľnú prístupnosť lesov bude najdostupnejším spôsobom riešenia krízových situácii jednotlivých občanov.

Nevraviac o možnom masívnom vývoze strategickej suroviny v dôsledku cenovo výhodnejších podmienok obchodovania s ňou v dôsledku embárg EÚ na dovoz tejto komodity z vojnových krajín do teplární v okolitých štátoch EÚ.

Bez dreva to nepôjde – ani na Slovensku, ktoré je v kontexte Európskej únie zaviazané napĺňať aj klimatické ciele a drevo, ako obnoviteľná surovina, viažuca obrovské množstvo CO2 počas svojho rastu a po svojom komplexnom spracovaní v rezive, nábytku, materiáloch i domoch na báze dreva je jedným z východísk.

 

 

 

 

Prečítané: 2369
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.