Logo
Vytlačiť túto stránku

Uhynutá a ulovená diviačia zver: Potvrdených 3 515 prípadov AMO

Prioritou je pri africkom more ošípaných (AMO) v konečnom dôsledku chrániť veľkochovy a domáce chovy ošípaných, ktorých populácia každoročne výrazne klesá. K 31. decembru 2021 boli v Slovenskej republike ich stavy na úrovni 500 771 kusov. Vyplýva to z informácie o aktuálnej situácii šírenia sa AMO z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, ktorú v stredu schválila vláda. Informáciu zverejnila TASR na portáli Teraz.sk.

Doporučený Foto: Ing. Ľudovít Pitoňák Foto: Ing. Ľudovít Pitoňák

"Najviac úsilia v boji proti AMO musíme vyvinúť práve v juhozápadnej časti Slovenska, kde sú najväčšie produkčné chovy ošípaných," uviedol v materiáli agrorezort. Od prvého potvrdeného výskytu AMO na Slovensku od 25. júla 2019 do 31. decembra 2021 bol podľa ministerstva pôdhospodárstva a rozvoja vidieka pvýskyt AMO u domácich ošípaných potvrdený v 38 chovoch a v prípade uhynutej či ulovenej diviačej zveri bolo potvrdených 3 515 pozitívnych prípadov.

"Výskyt AMO sa najviac prejavuje v pobaltských krajinách, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajine, Slovensku a výrazne prenikol aj do Nemecka. Najväčšou hrozbou sú pre nás okolité štáty Maďarsko, Poľsko a Ukrajina," citovala TASR rezort pôdohospodárstva.

Počas posledných mesiacov sa podľa agrorezortu darí udržiavať hranice rizikových oblastí, tzv. modrú zónu (medzi ružovou a bielou), na úrovni okresov Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Krupina a Levice.

"Dňa 2. decembra 2021 bol potvrdený AMO u ošípaných na dánskej farme v obci Jesenské, kde bola nariadená depopulácia (usmrtenie) takmer 25 000 kusov ošípaných. Z tohto chovu však boli pred potvrdením nákazy presunuté odstavčatá určené na výkrm do okresu Nové Zámky na farmu Bruty, ktorá patrila tej istej dánskej spoločnosti. Dňa 6. decembra 2021 bola nákaza potvrdená aj na farme Bruty," dodalo podľa TASR ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

 

Prečítané: 1535
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.