Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Prečo a za akú cenu tu máme mať na desiatich percentách divočinu?!

Vy, ktorí zvyknete na margo práce lesníkov a pri pohľade na tisíce hektárov odumierajúcich a vyschnutých lesných porastov v bezzásahovom režime národných parkov písať a hovoriť o tom, že máme ponechať lesy na prírodu, nech si so všetkými škodlivými vplyvmi a kalamitami v nich poradí sama, nech si lesy rastú ako chcú, veď po tisíce rokov tak rástli, skúste si predstaviť, že necháme spustnúť záhrady, sady, vinice, prestaneme obrábať polia, starať sa o lúky a pasienky, nebudeme prihnojovať, sadiť a ošetrovať všetko to, čo tam rastie. Ponecháme to skrátka na prírodu. Ona to predsa zvládne! Nepredstaviteľné, však...?

Doporučený Glosa: Prečo a za akú cenu tu máme mať na desiatich percentách divočinu?!

Tak prečo práve v lesoch a na tak obrovských plochách, na akých presadzujú bezzásah, samovývoj a ničnerobenie ochranári a aktivisti, majú byť sledované prírodné procesy a nič viac?! Za akú cenu budeme mať na desiatich percentách divočinu? Prečo máme prestať na státisícoch hektároch využívať prírodné bohatstvo, ktoré na Slovensku máme? Nevyužívame ho ani na poliach, záhradách, sadoch, viniciach, pasienkoch, o ktoré sa starajú ľudia tak, ako sa o lesy po stáročia starajú lesníci, zakladajú ich, vychovávajú a obnovujú, ošetrujú a chránia? Prečo práve veľká časť lesov má ostať ponechaná iba pre pár ľudí, aby v nich sledovali, čo sa tam deje?

Lesy sú predsa rovnakým prírodným bohatstvom ako pôda, voda, vzduch a samotný človek, pretože aj my ľudia sme súčasťou prírody, patríme do tejto krajiny, dokážeme ju zveľaďovať a chrániť. Preto je taká krásna. Myslime na to. Hlavne myslime.

Jozef Marko

 

 

 

 

 

 

Prečítané: 1601
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.