Logo
Vytlačiť túto stránku

Riaditeľ nového odboru správy národných parkov na envirorezorte: Nehnuteľnosti, ktoré slúžili lesníkom a poľovníkom, budú využívať turisti

Nehnuteľnosti, ktoré od 1. apríla tohto roka prejdú v rámci reformy pod správy národných parkov, by mali slúžiť prírodnému turizmu. „Doteraz boli v správe štátneho podniku LESY SR využívané exkluzívne uzavretými skupinami ľudí – poľovníkmi, lesníkmi a podobne,“ povedal Matej Dobšovič, ktorý bude od 1. marca pôsobiť ako riaditeľ nového odboru správy národných parkov na ministerstve životného prostredia. „Plánujeme ich využiť na naštartovanie prírodného turizmu, pripravíme pilotné príklady toho, ako by to malo fungovať udržateľne a v súlade s poslaním národného parku.“ Informáciu uverejnil Denník N.

Doporučený Jedna z chát v majetku š. p. LESY SR v Národnom parku Muránska planina Foto Jozef Marko Jedna z chát v majetku š. p. LESY SR v Národnom parku Muránska planina

Nový odbor sa bude venovať hladkému prechodu správy štátnych lesných pozemkov, ľudí a nehnuteľností v národných parkoch k 1. aprílu. Delimitáciu označil Matej Dobšovič za extrémne komplikovaný proces. „Ďalej musíme spustiť prípravu zonácií, aby boli čo najskôr hotové a akceptované aj miestnym obyvateľstvom, upraviť lesníctvo v národných parkoch, aby fungovalo v zmysle ich poslania aj v zmysle budúcej zonácie,“  povedal pre Denník N. Zlepšiť by sa mala podľa jeho slov aj komunikácia národných parkov s verejnosťou.

Matej Dobšovič viedol od júna 2019 Mestské lesy v Bratislave. Pri ich obhospodarovaní sa kládol dôraz najmä na ich rekreačnú funkciu. Od 1. marca 2022 bude zodpovedný za reformu národných parkov.

Link na celý článok:

https://e.dennikn.sk/minuta/2734786

Naposledy zmenené: štvrtok, 24 február 2022 06:54
Prečítané: 2962
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.