Logo
Vytlačiť túto stránku

Glosa: Bratislavčania sú iní ľudia ako ostatní „na vidieku“?

Aký diametrálne odlišný je postoj ľudí z Bratislavy ku zvieratám v ich meste a v iných mestách a obciach na Slovensku. Stačí si pozrieť príspevky v médiách a na sociálnych sieťach.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Ak sa medveď vyskytne napríklad v Liptovskom Hrádku, časti Dovalovo (20. júla 2021), kde pohyb medveďa na území mesta a mestskej časti Dovalovo monitorovali už približne mesiac, tak riešenie je z pohľadu občanov úžasné: mestská polícia má situáciu monitorovať a poznatky hlásiť Zásahovému tímu pre medveďa hnedého, ktorý je ako jediný v tejto problematike oprávnený zasahovať. Mestská polícia nemá kompetencie zo zákona zasiahnuť voči medveďovi, len keby priamo ohrozoval život a zdravie ľudí. Zásahový tím pre medveďa hnedého prisľúbil monitoring aj v nočných hodinách pomocou termovízie. Prijme úvodné opatrenia a potom sa uvidí, aký ďalší postup bude zvolený. Čiže nie okamžité riešenie, ale uvidíme, čo a ako, kedy, s kým... Ale pozor! Dôležité upozornenie: Obyvateľov zároveň vyzývajú k zvýšenej pozornosti.

Diviaky sa v Bratislave objavia sporadicky (10. februára 2022) a hľa: Bratislavská Karlova Ves požiada štát o urgentné riešenie výskytu diviakov na území mestskej časti i v iných lokalitách hlavného mesta. Pritom s veľkým mediálnym dosahom v decembri ohlasovali zástupcovia mesta, že vyhlásili prírodnú rezerváciu Vydrica. Je tam piaty stupeň ochrany, ale okrem lesníckeho a poľovníckeho manažmentu sa tam môže všetko – chodiť mimo chodníkov, zbierať hocičo, hocikde, hocikedy, jazdiť s bicyklom, kolobežkou, vodiť domácich miláčikov a podobne. Že to inde na Slovensku v piatom stupni nie je možné? No a čo! Veď toto je pre Bratislavčanov. A to sú asi naozaj iní ľudia ako tí z iných miest a obcí na Slovensku?

Ale potom nech si užívajú aj „prírodu“ v meste. Veď v rôznych iniciatívach a petíciách sú Bratislavčania najväčšími podporovateľmi ochrany prírody „na vidieku“. Bezzásahovosť na 10% územia Slovenska je méta, ktorá sa veľmi dobre mediálne predáva. Ak sa ale náhodou prejavia dôsledky aj priamo v Bratislave, to už nie sú ochotní znášať. Pritom stret s diviakom je určite menej rizikový ako stret s medveďom. Takže Bratislavčania, dobrá rada z Dovalova – stačí zvýšiť pozornosť!

Ing. Igor Viszlai

Prečítané: 6341
(25 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.