Logo
Vytlačiť túto stránku

Všimli sme si: Jedna desatina objemu obnovnej ťažby v národných parkoch už neplatí pre porast, ale pre vlastnícky celok

Vláda SR na svojom včerajšom rokovaní schválila návrh na zmenu a doplnenie uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 41 z 19. januára 2022 k návrhu Postupu pri delimitácii nehnuteľného majetku vo vlastníctve štátu v národných parkoch a súvisiaceho majetku.

 

Doporučený Zimná scenéria v obci Ulič Ilustračné foto Jozef Marko Zimná scenéria v obci Ulič

„Bod B.10. uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 41 z 19. januára 2022, ktorým bolo uložené zabezpečiť, že na území Národného parku Malá Fatra, Národného parku Veľká Fatra, Národného parku Nízke Tatry, Národného parku Muránska Planina, Národného parku Slovenský kras a Národného parku Poloniny do dátumu prechodu správy majetku podľa § 104i zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov obnovná ťažba vykonávaná v jednotlivých porastoch na pozemkoch v správe Lesov Slovenskej republiky š. p. a Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič, š. p. neprekročí počas kalendárneho roka od 1. januára do 31. decembra jednu desatinu z objemu ťažby odporučeného pre porast v programe starostlivosti o lesy sa nahrádza tak, že na území národných parkov obnovná ťažba vo vlastníckom celku Lesov Slovenskej republiky š. p. a Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič, š. p. neprekročí počas kalendárneho roka jednu desatinu z objemu obnovnej ťažby odporučeného programom starostlivosti o lesy pre vlastnícky celok, resp. jeho časť nachádzajúcu sa v národnom parku a bude vykonávaná postupmi prírode blízkeho hospodárenia v lesoch alebo prebudovy lesov na takýto spôsob hospodárenia a so súhlasom príslušnej správy národného parku podľa rozhodnutia ministra životného prostredia Slovenskej republiky z 28. januára 2015 č. 3/2015-2. o územnej pôsobnosti organizačných útvarov Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky v platnom znení a od 31. marca 2022 so súhlasom príslušnej správy národného parku podľa § 65b zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov,“ uvádza sa v aktuálnom uznesení.

„Uznesenie vlády Slovenskej republiky č. 41 z 19. januára 2022 sa ďalej navrhuje doplniť o bod B.14, ktorým sa ministrovi životného prostredia Slovenskej republiky a ministrovi pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ukladá zabezpečiť, že nedôjde k rozdeleniu pozemkov vo vlastníctve štátu v správe Lesov Slovenskej republiky š. p. a Lesopoľnohospodárskeho majetku Ulič, š. p., ktoré sa sčasti alebo v celosti nachádzajú na území národného parku, a to do dátumu prechodu správy majetku podľa § 104i zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov na jednotlivé správy národných parkov; v odôvodnených prípadoch tak bude možné uskutočniť len na základe súhlasného stanoviska Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. Cieľom navrhovaného doplnenia je zabezpečiť stabilizáciu procesu prechodu pozemkov do správy správ národných parkov v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky,“ citujeme z ďalšej časti uznesenia.

Zdroj: https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/26906/1

 

 

Prečítané: 1204
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.