Logo
Vytlačiť túto stránku

Ministerstvá si pálkujú realizáciu reformy národných parkov: Jedno namieta, druhé odmieta

Envirorezort odmieta tvrdenia, že koná bez akejkoľvek súčinnosti a koordinácie s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pri realizácii reformy národných parkov. Téma je úzko komunikovaná priamo najvyššími predstaviteľmi oboch ministerstiev. Pre TASR to uviedlo tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia SR. Reagovalo tak na agrorezort, ktorý namieta realizáciu reformy národných parkov. Informácia bola včera zverejnená na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto: Bohumil Hollý Ilustračné foto: Bohumil Hollý

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR chce zmenu uznesenia, ktoré minulý týždeň schválila vláda. Tvrdí, že bolo pripravené bez ich spolupráce a postup neprešiel medzirezortným pripomienkovým konaním. "Cieľom ministerstva životného prostredia bolo urýchlene prijať opatrenia na zabezpečenie prechodu dotknutého štátneho majetku v správe organizácií v pôsobnosti ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka do správy národných parkov. Z tohto dôvodu nebol tento dokument predložený na medzirezortné pripomienkové konanie," cituje TASR vysvetlenie tlačového oddelenia envirorezortu.

Uznesením sa podľa ministerstva životného prostredia dosiahlo, aby proces presunu štátneho majetku prebehol transparentne bez zbytočného odďaľovania, prípadne aby sa nevytvárali nevýhodné zmluvy na poslednú chvíľu.

Návrh na zmenu postupu k delimitácii nehnuteľného štátneho majetku vo vlastníctve štátu v národných parkoch predložil rezort pôdohospodárstva do skráteného medzirezortného pripomienkového konania v utorok 25. januára. MŽP sa podľa vlastných slov k legislatívnej zmene detailnejšie vyjadrí po dôslednej analýze a svoje stanovisko zaujme v procese pripomienkového konania.

Envirorezort zároveň dodáva, že pozorne sleduje a vníma udalosti v štátnom podniku LESY SR v súvislosti s reformou národných parkov.

Portál Teraz.sk dodal, že agerorezort chce zmeniť nedávno schválené vládne uznesenie o delimitácii štátnych pozemkov a majetkov v národných parkoch, ktoré rieši ťažbu dreva v niektorých lokalitách. Zmena vládneho uznesenia podľa agrorezortu umožní dodržať ciele a zmysel pôvodného návrhu a odstráni tak negatívne vplyvy. Má rešpektovať požiadavku objemu ťažby a vytvoriť podmienky na optimalizáciu vykonania obnovnej ťažby vo vzťahu k stavu a vývoju lesného porastu.

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 27 január 2022 06:30
Prečítané: 1755
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.