Logo
Vytlačiť túto stránku

Odborníci varujú pred premnožením vlkov: Môžu byť nebezpeční aj pre človeka

Veľa poľovníkov v poslednom čase vážne varuje pred rozšírením vlka dravého. Pokiaľ by došlo k jeho premnoženiu, obávajú sa, že by mohli byť vlci nebezpeční aj pre ľudí. Objavili sa totiž správy, ako vlci zabili loveckého psa, priblížili sa bez strachu v teréne až k človeku. A v Nemecku sa dokonca vlk prechádzal za bieleho dňa ulicami menšieho pohraničného mesta. Informuje o tom portál Novinky.cz.

 

Doporučený Biotop vlka na Gemeri s jeho stopami v snehu Ilustračné foto Jozef Marko Biotop vlka na Gemeri s jeho stopami v snehu

„Kdyby bylo v Česku tisíc vlků, to aby se lidi báli chodit do lesa. Výše škod by byla enormní a riziko velké. Nedávno vlci roztrhali loveckého psa při honu na Šumavě, nechci domyslet, co by se dělo při jejich daleko vyšších stavech,“ povedal pre denník Právo poľovnícky odborník Jan Bittner.

Podľa neho pokiaľ dôjde k premnoženiu vlkov, budú sa musieť ich stavy regulovať, ako sa tomu stalo už skôr napríklad u kormoránov. Kvôli stále vyšším stavom vlkov, ktorých je v Česku niekoľko desiatok a ktorých teritóriá sa stále rozširujú, rastie výška náhrad škôd, vyplácaných najmä chovateľom oviec.

„Nelze souhlasit s dnes často prezentovaným názorem, že pokud vlci postupně zredukují populaci spárkaté zvěře, dojde kvůli nedostatku potravy k redukci vlčí smečky. Bohužel tomu tak nebude, neboť tak inteligentní zvíře, jako je vlk, si najde náhradu ve formě dostupnější potravy, jako jsou třeba hos­podářská zvířata a s nadsáz­kou i neposlušní pejsci,“ uviedol Jan Bittner.

Link na celý článok:

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/vlci-se-mohou-brzy-premnozit-varuji-myslivci-40384904#utm_content=ribbonnews&utm_term=vlci&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

 

Prečítané: 1690
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.