Logo
Vytlačiť túto stránku

Postreh: Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu bez vlastníkov lesov a odborných lesných hospodárov!

Envirorezort na sociálnej sieti aktuálne informuje o tom, že sa uskutočnilo druhé zasadnutie Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu, ktoré bolo venované pripravovaným legislatívnym zmenám a tie pomôžu v boji s klimatickou krízou. Ide predovšetkým o zákon o klíme a s ním súvisiacu implementáciu klimatického balíka Fit for 55, a novelu zákona o obchodovaní s emisnými kvótami.

Doporučený Pohľad na časť členov Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu Zdroj: FB stránka ministerstva životného prostredia Pohľad na časť členov Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu

„S cieľom koordinácie národnej pozície k tomuto balíku boli zriadené pracovné skupiny pre Balík Fit for 55. Pracovná skupina rozhodla o potrebe vytvorenia šiestich pracovných skupín, ktoré sa budú zaoberať jednotlivými legislatívnymi návrhmi z balíka. Rada na dnešnom zasadnutí odsúhlasila vznik šiestich pracovných skupín pre oblasti energetiky, priemyslu, poľnohospodárstva, výstavby, dopravy a obehového hospodárstva. Opatrenia klimatického balíka budú pretransformované aj do národnej legislatívy Slovenska prostredníctvom nového zákona o klíme a nízkouhlíkovej transformácii. Úlohou zákona bude napríklad presne určiť, ktoré štátne orgány a inštitúcie budú zodpovedné za napĺňanie jednotlivých klimatických cieľov,“ píše ministerstvo životného prostredia na sociálnej sieti.  

Na svojom zasadnutí privítala Rada vlády SR pre Európsku zelenú dohodu podľa zverejnených informácií aj niekoľko nových členov. Na základe uznesenia vlády sa rozšírila o splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre vodohospodárske otázky na hraničných vodách Romana Havlíčka, generálneho riaditeľa Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky Dušana Karasku, zástupcu iniciatívy Klíma ťa potrebuje Jakuba Hrbáňa, zástupcu Siete environmentálne výchovných organizácií Špirála Richarda Medala, zástupcu Slovenského ochranárskeho snemu Henricha Pifka a Janu Špulerovú z Ústavu krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied.

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska na tento status envirozertu zareagovala a upozornila na fakt, že na zasadnutí Rady vlády SR pre Európsku zelenú dohodu nebol nikto z kľúčových aktérov z rezortu pôdohospodárstva, vrátane zástupcov súkromných vlastníkov pôdy.

A prečo? Nuž, tak sa uzniesla vláda, veď lesy a klíma... 

Jozef Marko

 

 

 

 

 

 

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 25 január 2022 14:06
Prečítané: 1619
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.