Logo
Vytlačiť túto stránku

Organizácie vlastníkov a obhospodarovateľov lesov v reakcii na list Nemôžeme mlčať: Hrubé zavádzanie predstaviteľov štátu a širokej verejnosti

Slovenská lesnícka komora a jej najvýznamnejší členovia ako právnické osoby a fyzické osoby, Združenie obecných lesov SR a jeho členovia: Mestské lesy Kremnica, Lesný podnik mesta Zvolen, Lesy obce Hrachovište, Lesy mesta Banská Bystrica, Obecné lesy Jasov, Lesy Modra, ďalej Združenie vlastníkov súkromných a spoločenstevných lesov Banskobystrického kraja, Únia diecéznych lesov Slovenska, PEFC Slovensko a Občianske združenie Živý les poslali spoločný otvorený list predsedovi Národnej rady SR Borisovi Kollárovi, predsedovi Vlády SR Eduardovi Hegerovi, ministrom Igorovi Matovičovi, Samuelovi Vlčanovi a Jánovi Budajovi, v ktorom zareagovali na list skupiny bývalých a súčasných zamestnancov štátneho podniku LESY SR, nazvanom Nemôžeme mlčať.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„So znepokojením sledujeme, ako skupinka bývalých a súčasných zamestnancov štátneho podniku LESY SR, ako sa sami pomenovali, zverejnila a rozposlala dokument „Nemôžeme mlčať“, v ktorom  informovala, že po „odchode“ národných parkov, niektorí z „nových“ riaditeľov odštepných závodov hľadajú nahradenie výpadku objemu dreva a ťažbové zámery chcú koncentrovať o to silnejšie mimo území národných parkov. Nevyhnú sa pritom ani lesom s vysokým spoločenským významom v územiach európskeho významu, chránených vtáčích územiach, či chránených krajinných oblastiach.

Nie je pravda, že „koncentrácia ťažbových zásahov“ závisí od svojvoľného rozhodnutia niekoho, či už je to vlastník lesa alebo obhospodarovateľ, takéto tvrdenia sú hrubým zavádzaním vedúcich predstaviteľov štátu a širokej verejnosti. Spôsob obhospodarovania lesných pozemkov na území Slovenskej republiky je upravený všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku lesného hospodárstva ako aj ochrany životného prostredia a zhmotnený v programoch starostlivosti o lesy pre jednotlivé lesné celky ako nástroja štátu na trvalo udržateľné lesné hospodárstvo.

Programy starostlivosti o lesy sú aj dokumentáciou ochrany prírody a v rámci procesu ich schvaľovania sa k nim vyjadrujú všetky dotknuté orgány štátnej správy, vrátane orgánov ochrany prírody. Ich plnenie je predmetom kontrol obidvoch orgánov štátnej správy. Dodržiavanie medzinárodných štandardov trvalo udržateľného obhospodarovania lesov podlieha auditom nezávislých certifikačných orgánov. 

Reálny pohľad na organizáciu a riadenie lesníckych činností v rámci celého lesníckeho sektoru nemôže byť Vám, ako predstaviteľom štátnej moci ani širokej verejnosti prezentovaný týmto spôsobom, pretože ho považujeme za tendenčný, účelový a subjektívne ovplyvnený jednotlivými členmi skupinky.

Diskusiu o spôsobe riadenia lesníckeho sektoru  je určite potrebné viesť, no je dôležité, aby sa tak dialo v prvom rade so zástupcami vlastníkov a obhospodarovateľov lesa, vrátane zainteresovaného obyvateľstva,  ktorých sa to bezprostredne týka. Nikto z nás nevníma lesy ako továreň na výrobu dreva alebo krmivo a úkryt pre zver.

Zdravé lesy vnímame ako produkt lesníctva, nepretržitej cieľavedomej činnosti človeka, založenej na biologických princípoch a dlhodobo preverovaných poznatkoch, ktoré dokážu poskytovať spoločnosti široké portfólio ekosystémových služieb. Hľadanie možností, ako tieto ekosystémové služby, ktoré poskytujú lesy všetkých vlastníkov, oceniť zo strany spoločnosti, je úlohou nás všetkých pre najbližšie obdobie.

Vyjadrujeme presvedčenie, že tieto tvrdenia nebudú nástrojom pre nesystémové prijímanie opatrení a zmien riadenia v oblasti lesníctva v Slovenskej republike. Hlavne opatrení, s ktorými prevažná časť vlastníkov a obhospodarovateľov lesa na Slovensku nesúhlasí. Ale sa stanú ďalším podnetom, svedčiacim o nevyhnutnosti pre vypracovanie jediného prierezového politického dokumentu,garantujúceho adekvátnu starostlivosť o lesné bohatstvo Slovenska vo všetkých rozhodujúcich záujmových oblastiach - v odbornom obhospodarovaní lesov, v účinnej ochrane prírody a v komplexnom poskytovaní ekosystémových služieb, ktoré občania od lesa očakávajú.

Vážení páni,

sme presvedčení, že svojou autoritou a rozvážnym  postojom budete nápomocní pri podpore racionálneho, trvalo udržateľného obhospodarovania lesných pozemkov, založeného na troch rovnocenných pilieroch, a to environmentálnom, sociálnom a ekonomickom, bez rozdielu formy vlastníctva,“ uvádza sa v spoločnom otvorenom liste.

Predseda Slovenskej lesníckej komory Milan Dolňan pre Lesmedium.sk povedal, že ďakuje za podporu všetkým subjektom, podpísaným pod touto reakciou, zjednocujúcou lesníctvo na odbornej a stavovskej báze. „Nedajme sa rozdeľovať, ani naše lesy a najlepšie to deklarujete vaším členstvom v Slovenskej lesníckej komore,“ dodal M. Dolňan.

Jozef Marko 

 

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 18 január 2022 06:51
Prečítané: 2563
(14 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.