Logo
Vytlačiť túto stránku

Minister Samuel Vlčan je s prácou šéfa LESY SR Tibora Köszeghyho spokojný: Zrealizoval dlho očakávanú reorganizáciu

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan je s prácou šéfa štátneho podniku LESY SR Tibora Köszeghyho spokojný. Vlčan to uviedol po včerajšom rokovaní vlády v reakcii na kritiku opozičných politikov o pomeroch v štátnom podniku LESY SR. Vyvodzovať personálne dôsledky podľa svojich slov voči nemu neplánuje. Informáciu uverejnila agentúra TASR na internetovej stránke Teraz.sk.

Doporučený Generálny riaditeľ LESY SR odpovedá na otázky novinárov Ilustračné foto: NLC Generálny riaditeľ LESY SR odpovedá na otázky novinárov

"S manažérskym výkonom generálneho riaditeľa som spokojný. Dôvod je jednoduchý - podarilo sa mu zrealizovať dlho očakávanú reorganizáciu štátneho podniku LESY SR. Tento podnik ju potreboval možno viac ako 20 rokov. Reorganizácia prebehla, práca podniku sa zracionalizovala, čo sa už prejavuje na výsledkoch. My sme na mnohých pozíciách zvýšili platy zamestnancov štátneho podniku. Náklady trasformácie sme zobrali do minulého roku, napriek tomu tento štátny podnik prekročí plánovaný hospodársky výsledok o niekoľko miliónov eur," citovala TASR Samuela Vlčana.

Opozícia pokračovala v kritike pomerov na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Na nedostatky v štátnom podniku LESY SR, ktorý spadá pod agrorezort, upozornili v stredu na brífingu opoziční politici Zsolt Simon, predseda mimoparlamentnej strany Maďarské fórum, a Alojz Hlina, podpredseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba.

Drevo podľa nich predávajú ešte nezaregistrované odštepné závody štátneho podniku LESY SR. "Od septembra minulého roku na štátnom podniku Lesy SR vedia, že budú robiť jeho reorganizáciu. Nové odštepné závody nie sú však ani dnes zapísané v Obchodnom registri SR, ale tieto nové odštepné závody dodávajú drevo odberateľom. Myslím si, že to nie je v súlade s právnymi predpismi," upozornil podľa TASR Zsolt Simon s tým, že je riziko, či odberatelia dreva uznajú dodávky dreva od neexistujúcich subjektov.

"Obchodný register SR má nejakú lehotu na zápis odštepných závodov štátneho podniku LESY SR. Verím, že to v zákonnej lehote zapíše," uviedol na Simonovu kritiku šéf agrorezortu na portáli Teraz.sk.

Alojz Hlina upozornil aj na ďalšie pochybenie riaditeľa LESOV  SR. Tibor Köszeghy podľa neho v minulosti neoprávnene odstrelil jeleňa. "Köszeghy nebol v čase lovu zamestnancom podniku LESY SR. Takzvaný personálny lov môžu urobiť len zamestnanci štátnych lesov. On však vtedy nebol zamestnancom LESOV SR, bol zamestnancom MPRV, keď bol na základe mandátnej zmluvy poverený riadením štátneho podniku," povedal A. Hlina.

"Podnet o tomto odlove som už dostal na stôl. Preverili sme ho a ukázalo sa, že tvrdenia niektorých ľudí, ktoré publikovali médiá, sa nezakladajú na pravde. Generálny riaditeľ ako zamestnanec štátneho podniku mal nárok zúčastniť sa odlovu," reagoval šéf agrorezortu v súvislosti s Köszeghyho poľovačkou.

Prečítané: 1903
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.