Logo
Vytlačiť túto stránku

Harvestorové simulátory vzbudili na lesníckej škole veľký záujem: Vyrúbanie a rozrezanie stromu vo virtuálnej realite

Stredná lesnícka škola v Žluticích na Karlovarsku zaobstarala pre výučbu budúcich lesníkov simulátory harvestora. Žiaci si tak môžu v bezpečí učebne vyskúšať vo virtuálnej realite vyrúbať či rozrezať strom. Záujem o špeciálny prístroj je medzi študentmi veľký, podľa riaditeľky školy Radky Stolarikovej by mohol prilákať aj ďalších záujemcov o štúdium na lesníckej škole. Správu ČTK uverejnil portál Seznam.cz.

Doporučený Práca na harvestorovom trenažéri na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene Foto Jozef Marko Práca na harvestorovom trenažéri na Lesníckej fakulte Technickej univerzity vo Zvolene

„Simulátory se skládají z notebooků, kde jsou nahrané veškeré softwary. Je tam i židle, která je přímo z harvestoru, má všechny joysticky a tlačítka tak, jak je to ve skutečném stroji. Potom je tam velká obrazovka a k tomu jsou i 3D brýle, pomocí virtuální reality se pak (žáci) octnou v lese,“ popísala R. Stolariková pre agentúru ČTK.

Päť nových simulátorov zaobstarala škola vďaka príspevku zriaďovateľa, ktorým je Karlovarský kraj. Stáli 2,5 milióna korún, ďalších asi 100-tisíc korún dala škola do vybavenia a úpravy učebne. Trieda má okrem nových simulátorov aj nový dataprojektor či pokojovú zónu.

Trenažéry slúžia na výučbu v odbore lesný mechanizátor, ktorý navštevuje 50 žiakov. Záujem o simulátor je ale taký veľký, že sa učitelia rozhodli ho sprístupniť aj ostatným študentom počas voľnočasových aktivít. Podľa riaditeľky je žlutická škola tretím zariadením v Česku, ktorá simulátory na výučbu využíva. Prilákať by teda mohla aj ďalších žiakov, ktorí sa zaujímajú o prírodu a údržbu lesa.

Aktuálne má lesnícka škola asi 140 žiakov. Každoročne ich počet mierne rastie aj vďaka tomu, že pravidelne investuje do nových prístrojov a vybavenia. Pred pár rokmi napríklad zaobstarala lesnícky traktor za 3,4 milióna korún. Tromi miliónmi korún prispel škole kraj, zvyšok škola zaplatila zo svojich zdrojov.

Riaditeľka chce ďalej v škole vybudovať špeciálne cvičiská, aj pre odbor lesného mechanizátora. V pláne sú špeciálne trenažéry, na ktorých sa budúci lesníci budú učiť rúbať a rezať drevo motorovou pílou. Škola ale najprv musí získať finančné prostriedky.

Naposledy zmenené: sobota, 27 november 2021 18:53
Prečítané: 874
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.