Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Takto by mohla vyzerať reforma ochrany prírody, ktorá by nevyháňala ľudí do ulíc

Zlato v našich lesoch, to nie je len drevo, ale hlavne schopnosť lesa zadržiavať vodu, zmierňovať klimatické extrémy, poskytovať priestor nielen pre živočíchy a rastliny, ale aj pre relax, trávenie voľného času či upevňovanie zdravia. Zdravý a trvalo funkčný les je oveľa viac vecou dobre nastaveného manažmentu ako vecou právneho vzťahu lesníckych či ochranárskych organizácii k pozemkom. Reforma ochrany prírody je potrebná, ale nazývať prevody pozemkov reformou národných parkov je príliš sebavedomé.

Doporučený Záber z Lesov mesta Podolínec, kde pôsobí Ing. Pavel Homola Foto Jozef Marko Záber z Lesov mesta Podolínec, kde pôsobí Ing. Pavel Homola

A ako by mohla vyzerať taká reforma, ktorá by nevyháňala ľudí do ulíc? Možno aj takto:

  • Vytvorenie jediného ministerstva prírodných zdrojov a krajiny. (lesy zaberajú 41% rozlohy Slovenska a svojou existenciou a vplyvom na vodu, ovzdušie a zdravie ovplyvňujú život všetkých piatich miliónov Slovákov. Takýto model sme tu už mali a neboli žiadne konflikty medzi lesníkmi a ochranármi)
  • Vytvorenie jediného zákona o využívaní a ochrane prírodných zdrojov.
  • Revízia, prehodnotenie, optimalizácia a zonácia siete chránených území za účasti všetkých relevantných odborných kapacít a vlastníkov pozemkov.
  • Vyhotovenie dopadových štúdií (dopady zmien manažmentu chránených území na ekosystémy a na predmet ochrany, ekonomiku štátu, samospráv, ľudí žijúcich v dotknutých regiónoch)
  • Vytvorenie programov starostlivosti o chránené územia s definovanými predmetmi ochrany, cieľovým stavom, ktorý sa má starostlivosťou dosiahnuť a zároveň pomenovanými rizikami, ktoré by sa mali v prípade nežiadúceho vývoja aktívnymi opatreniami minimalizovať.
  • Vytvorenie funkčnej, spoľahlivej a hlavne trvalo udržateľnej schémy financovania všetkých nákladov a kompenzácií na činnosti (a tiež nečinnosti), ktoré k dosiahnutiu stanovených cieľov povedú.
  • Určenie kompetencií pri realizácií programov starostlivosti a kontrole ich realizácie, nevynechajúc pri realizácii starostlivosti o chránené územia vlastníkov lesov.

Ing. Pavel Homola

Zdroj: Status autora na sociálnej sieti

Titulok: Lesmedium.sk

 

Naposledy zmenené: piatok, 26 november 2021 06:07
Prečítané: 1302
(11 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.