Logo
Vytlačiť túto stránku

LESY SR: Ohradzujeme sa voči tvrdeniam, že v národných parkoch sa nadmerne ťaží

Štátny podnik LESY SR sa ohradzuje voči tvrdeniam, že sme aktuálne svedkami „devastácie chránených území“. Rovnako nepravdivé je tvrdenie Mareka Kuchtu z Iniciatívy My sme les, ktorý tvrdí, citujeme, že „v národných parkoch strácame dvakrát viac lesov ako mimo nich“ (RTVS, Jednotka, Správy RTVS o 19:00, 9.11.2021) Mrzí nás, že verejnosť je neustále zavádzaná. Pre pravdivosť uvádza štátny podnik LESY SR  v tlačovej správe nasledovné fakty, údaje a argumenty.

Doporučený Následky vetrovej kalamity v Nízkych Tatrách Foto Jozef Marko Následky vetrovej kalamity v Nízkych Tatrách

Ťažba v národných parkoch kontinuálne klesá. Podľa údajov Národného lesníckeho centra sa ťažba v národných parkoch za ostatných 8 rokov znížila o 1 milión kubíkov drevnej hmoty. V roku 2020 predstavovala objem 650 tisíc m3.

Konkrétne, v národných parkoch a chránených územiach legislatíva prikazuje štátnemu podniku LESY SR hospodáriť prírode blízkym spôsobom. Dnes v zmysle zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny podľa § 14 ods. 1 písm. l) je v 3. stupni ochrany prírody zakázané používať iné spôsoby hospodárenia v lesoch, ako prírode blízke hospodárenie.

To, čo štátni lesníci ovplyvniť nevedia, je vznik kalamitných ťažieb, ktoré vznikajú vplyvom škodlivých činiteľov. Ide o vetrové či lykožrútové kalamity. Štátny podnik LESY SR ich podľa zákona o lesoch musí spracovať do pol roka.

Každý lesný celok však podlieha platnému Programu starostlivosti o lesy, ktorého schvaľovanie samozrejme pripomienkujú aj orgány ochrany prírody či mimovládne organizácie. Programy určujú nielen výšku ťažieb pre desaťročné obdobie, ale aj starostlivosť o lesy, pre ktoré sa vytvárajú. Aktuálne nedochádza k navyšovaniu ťažieb nad rámec schváleného predpisu.

V národných parkoch nevznikajú holoruby, holoruby sú vo všeobecnosti zo zákona zakázané. Všetka kalamita nad 0,30 ha sa spracováva len so súhlasom štátnej správy na základe stanoviska Štátnej ochrany prírody SR. 

Lesnatosť na Slovensku v súčasnosti predstavuje viac ako 41 percent (čo znamená za 150 rokov nárast rozlohy, rovnajúci sa ploche Žilinského kraja), pričom v roku 1850 bola lesnatosť na území Slovenska 28 percent.

Štátny podnik LESY SR zabezpečuje aj tzv. ekosystémové služby – okrem produkcie dreva je to aj ochrana pôdy, zadržiavanie vody v krajine, zlepšovanie kvality ovzdušia, prírodného prostredia, oddychové a rekreačné možností pre obyvateľov Slovenska a mnohé iné.

 

 

 

Naposledy zmenené: streda, 10 november 2021 14:19
Prečítané: 2149
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.