Logo
Vytlačiť túto stránku

Odporcovia a zástancovia reformy národných parkov pred parlamentom: Politické rokovania pokračovali celý deň

Pred Národnou radou (NR) SR protestujú zástancovia aj odporcovia reformy národných parkov. Rozdelili sa po oboch stranách cesty. Odporcovia držia nesúhlasné nápisy proti reforme. Zástancovia svojimi nápismi a pokrikmi vyzývajú poslancov, aby reformu prijali, napísala dnes na portáli Teraz.sk tlačová agentúra TASR.

Doporučený Rokovacia sála Národnej rady SR Foto: internetová stránka NR SR Rokovacia sála Národnej rady SR

Odporcovia reformy chcú k návrhu presunu štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov diskusiu, a nie "nadiktované podmienky, ako majú žiť na vidieku""Je načase, aby bol vypočutý aj hlas vidieka a aby boli lesníci, súkromní vlastníci, poľovníci a obyvatelia vidieka prizvaní k okrúhlemu stolu a spoločnými silami pripravili kvalitnú reformu národných parkov," uviedla Slovenská lesnícka komora, ktorej zástupcovia sa na proteste zúčastnili

TASR dodala, že zástancovia reformy sa pred budovou parlamentu zišli pred začatím schôdze. V čase začiatku rokovania zákonodarcov tam bolo niekoľko desiatok ľudí. Skandovali aj heslá ako "Nie sme rodina" a vyzývali poslancov na podporu legislatívnej zmeny a ochranu národných parkov. Reformou chcú zastaviť drancovanie lesov.

V utorok sa v pléne Národnej rady SR očakáva hlasovanie o reforme národných parkov. Jaromír Šíbl (OĽANO) predstavil rozsiahly pozmeňujúci návrh, ktorý má byť výsledkom diskusie s viacerými subjektmi. S reformou nesúhlasí hnutie Sme rodina a nepodporí ju. Výhrady majú aj ďalší koaliční poslanci. Informovala TASR.

Agentúra SITA na portáli NášVidiek.sk uviedla, že hlasovanie o reforme národných parkov poslanci presunuli na utorok na 17:00. Návrh predniesol jeden zo spolupredkladateľov novely zákona o ochrane prírody a krajiny Jaromír Šíbl (OĽaNO).

Ako dôvod uviedol, že predkladatelia ešte vedú politické rokovania o podpore tohto návrhu. Zákon ráta s tým, že správa pozemkov vo vlastníctve štátu v národných parkoch sa prevedie na Štátnu ochranu prírody SR. Parlament rokoval o reforme národných parkov s prestávkami takmer celý minulý týždeň, dodala SITA.

Prečítané: 1203
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.