Logo
Vytlačiť túto stránku

Vzácne sekvoje balili hasiči do ohňovzdorných plachiet: Požiar ohrozoval aj najväčší strom na svete, ktorý je vysoký 83 metrov

Hasiči v Kalifornii balili v polovici septrembra vzácne stromy do ochranných ohňovzdorných plachiet, aby ich ochránili pred požiarom, ktorý sa šíril svetoznámym Národným parkom Sequoia. Informoval o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého sa úrady obávali, že plamene by mohli zasiahnuť známy Obrí les, v ktorom rastú niektoré z najväčších stromov na svete.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

U nás informáciu publikovala Slovenská tlačová agentúra SITA na portáli WebNoviny.sk. Podľa nej sa v lese nachádza asi dvetisíc sekvojí, vrátane stromu známeho ako Generál Sherman, ktorý je vysoký 83 metrov a v súčasnosti je najväčším známym žijúcim stromom na Zemi. Jeho vek odhadujú na približne 2 300 až 2 700 rokov.

Sekvoje sú podľa odborníkov veľmi odolné voči plameňom a vyvinuli sa tak, aby prežili požiare. Hasiči však niektoré z najvzácnejších stromov, vrátane Generála Shermana, aj tak preventívne zabalili do ohňovzdorných plachiet.

Portál WebNoviny dodal, že v Kalifornii tento rok zaznamenali viac ako 7 400 lesných požiarov, ktoré spálili viac ako 8 900 kilometrov štvorcových. Ich šíreniu napomáhajú vysoké teploty a extrémne sucho.

Naposledy zmenené: štvrtok, 30 september 2021 16:05
Prečítané: 1040
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.