Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Debata s ochranármi o medveďoch je zbytočná, ak odmietajú akceptovať jasné a logické fakty

Boli to práve poľovníci, ktorí pred 90 rokmi začali medvede chrániť a vďaka nim u nás nevyhynuli. Preto je nekorektné obviňovať ich, že im ide o trofejový lov. Ak by to tak bolo, už dávno by boli medvede na Slovensku vyhubené, podobne ako sa to stalo v mnohých krajinách západnej Európy i v Českej republike. Obávam sa však, že za ochranou medveďov sú skôr ekonomické záujmy rôznych eko-združení, než reálna ochrana prírody, ktorú iste všetci občania Slovenskej republiky podporujú vždy, keď je vykonávaná s ohľadom na všetky jej dopady na spoločnosť.  

 

Doporučený Ilustračné foto Ing. Pavol Šutý Ilustračné foto Ing. Pavol Šutý

Podľa informácií poskytnutých Štátnou ochranou prírody (ŠOP) stojí prevádzka Zásahového tímu asi 30 tisíc eur ročne. Naozaj sa z tohto dá financovať 6 členov tímu, vrátane nákladov na ich platy, vozidlá, vybavenie a podobne?

Dostupné informácie hovoria (aj údaje poskytnuté zo ŠOP), že výskum a ochrana medveďa stáli doteraz 5 – 8 mil. eur. Čo presne sa za túto sumu urobilo? Máme tu jedného mŕtveho a tento rok už osem napadnutí.  Je toto akceptovateľný výsledok práce toľkých odborníkov? A ak už ochranári pri aktuálnom útoku na pastiera (22. 9. 2021, obec Nevoľné pri Kremnici) hovoria, že sa vlastne nestal, mali by vedieť, že Švédsko takéto situácie medzi útoky počíta. Ale však prečo nezľahčovať situáciu, ak ide o cudzí život...

Mimochodom, čo presne sa stalo s medveďom, ktorý smrteľný útok spôsobil? Pokojne si behá po lese a čaká na ďalšiu obeť? V Rusku takéto jedince okamžite likvidujú a nepotrebujú k tomu odborníkov, údajne vyškolených v severnej Európe.

O desiatky rokov starší ľudia hovoria, že veľa odpadu sa vyhadzovalo aj za komunizmu a zimy boli neporovnateľne krutejšie, napriek tomu medvede potravu pri ľudských sídlach nehľadali, čo sa teda zmenilo? Prečo odborníci, ak sú k dispozícii technológie, neoznačujú všetky jedince za účelom ich monitorovania? Aby sa náhodou nezistilo, že tých medveďov je nejak viac, než tvrdia?

Analýza 2 200 vzoriek v Prahe, o ktorých sa stále píše, nemôže dať ani omylom odpoveď na otázku, koľko medveďov na Slovensku máme. Tým, že to hovoria aj samotní ochranári, iba usvedčujú sami seba z neschopnosti a z plytvania štátnymi prostriedkami. Toto je výsledok práce za milióny eur? Ak by páni ochranári vedeli anglicky a komunikovali s kolegami v  zahraničí, dozvedeli by sa, že napr. vo Švédsku z 5 600 vzoriek identifikovali 1 400 jedincov, teda jednu štvrtinu. Potom z počtu vzoriek 2 200 vyjde 550 medveďov a ak ochranári súhlasia, že v roku 2014 ich odborný odhad napočítal 1 200, budú tvrdiť, že nám vyhynulo takmer 700 medveďov?

Mimochodom, vzorky vo Švédsku zbierali aj poľovníci a dobrovoľníci, prečo sa zber našich 2 200 vzoriek realizoval tak tajne, že mi ŠOP podľa infozákona odmietla povedať, kde boli vzorky zbierané? S odôvodnením, že by to ohrozilo chráneného živočícha: to by znamenalo, že medveď sedí pri svojej kôpke trusu a vôbec sa nepohybuje. Naozaj úsmevné porušovanie zákonov štátnou inštitúciou. V tom prípade verejnosť nemá absolútne žiadnu záruku, že celý tento proces nebol urobený manipulatívne.

Ak je medveď všežravec, chutí mu nielen kukurica, ale i hrach a zemiaky. Ideme teraz zlikvidovať rastlinnú a následne živočíšnu výrobu, „lebo medveď“? Naozaj je aktuálne v tejto krajine cennejší život medveďa, než človeka? Podľa dostupných informácií odškodnenie pozostalým v prípade usmrtenia medveďom (ak som našiel správne informácie), predstavuje asi 15 tisíc eur, toto je cena ľudského života v Slovenskej republike?

Ak je Zásahový tím tvorený takými odborníkmi, potom uvítam nielen ja fakt v podobe demonštračného videa ich pracovníkov bez zbraní (ktoré absolútna väčšina verejnosti ani nemá), ako sa správať pri stretnutí s medveďom. Rozprávať o ochrane je pekné dovtedy, kým sa na vás nevyrúti šelma vážiaca stovky kilogramov, pretože medveď nie je napr. hlucháň. V tom sa azda zhodneme.

Pravdepodobne pracovník ŠOP je spoluautor vedeckej práce z roku 2019, kde tvrdí, že v Slovenskej republike je iba 1 000 medveďov. Ak by to tak aj bolo, znamenalo by to jedného medveďa na každých 50 km2 územia SR, čo je jednoznačne najvyššia hustota na svete. Napr. pre Chorvátsko sa uvádza podobný počet medveďov, avšak počet útokov na človeka je až 18 krát nižší v porovnaní so Slovenskom. Čím to asi bude? https://www.nature.com/articles/s41598-019-44341-w

Vo Fínsku, kde majú asi 1 700 medveďov, pričom podobný počet je reálny aj u nás, sa vyskytujú na ploche 7 krát väčšej, než je celé Slovensko. Slovenská republika nie je krajina s nekonečnou divočinou, toto páni ochranári nechápu?

Ak teda poľovníci a lesníci obhospodarujú krajinu napr. od čias Márie Terézie, asi to robia dobre, keď medveď u nás nevyhynul a lesy pokrývajú 42 % územia SR. Ako si teda tzv. ochranári dovoľujú osobovať právo hovoriť, čo je a čo nie je dobrý manažment? Aká je logika v tom, že práve počty veľkých šeliem (medveď a vlk) nie sú regulované? Takéto počínanie hraničí so všeobecným ohrozením a je absolútne neakceptovateľné. 

Vyžiadal som si aj stanovisko Európskej komisie a bolo mi potvrdené, že EÚ nestanovuje žiadne počty jedincov a regulácia je na členskej krajine. Zároveň ani žiadny právny predpis EÚ či Bernský dohovor nezakazujú regulovať počty medveďov. Už spomínané Fínsko s 1 700 medveďmi (čo je číslo reálne aj v Slovenskej republike) ročne odstrelí okolo 300 medveďov s argumentom, že populácia je dostatočne veľká.

Akákoľvek debata s ochranármi zbytočná, ak nie sú schopní akceptovať jasné a logické fakty a na dôvody sa už treba pýtať kompetentných. Začínam byť presvedčený (nielen ja, pozri článok v aktuálnom vydaní Plus7dní „Vojna o milióny“: https://plus7dni.pluska.sk/domov/vojna-miliony-takto-vyzera-ochrana-prirody-slovensky-stratit-moze-stat-obcania), že celá problematika medveďov súvisí aj s problematikou lykožrúta, zmenou riadenia národných parkov a v konečnom dôsledku za tým nebude nič iné, len prozaické peniaze. A o prírodu v podstate nikomu ani nejde.

Ako autor bežiaceho prieskumu názorov verejnosti na medvede (https://www.truni.sk/medvede-na-slovensku-skusenosti-s-nimi-nazory-na-ich-ochranu-zapojte-sa-do-dotaznika) a ako biológ azda nebudem upodozrievaný z toho, že medvede nemám rád, alebo že nechcem chrániť prírodu...

Doc. RNDr. Jozef Kováčik, PhD. Katedra biológie, Trnavská univerzita

Titulok: Lesmedium.sk

Pozn. red.: Redakcia nezodpovedá za informácie zverejnené v tomto článku. Ide o názory autora, ktoré sa nemusia zhodovať s názormi redakcie. 

 

 

 

Naposledy zmenené: streda, 29 september 2021 06:24
Prečítané: 13886
(44 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.