Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov v Malej Fatre držia pohromade: Prírodný park je pre všetkých, národný park nie

Projekt Prírodného parku Krivánska Malá Fatra tamojší urbárnici spoločne s ÚNIOU regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska označili ako pilotný. Nahráva im fakt, že v Národnom parku Malá Fatra, ktorý má vyše 22 000 hektárov, je takmer 85 percent výmery v súkromnom vlastníctve.

Doporučený Takto obhospodarovali naši predkovia pôdu v Terchovskej doline v Malej Fatre Foto: archív Vincenta Synáka Takto obhospodarovali naši predkovia pôdu v Terchovskej doline v Malej Fatre

Spoluautor idey vyhlásenia prírodného parku, predseda Urbárskeho spolumajiteľstva, pozemkového spoločenstva Belá, Ing. Daniel Užák, je s predsedom ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ing. Milanom Ovseníkom iniciátorom a lídrom v jej presadzovaní. Prírodný park podľa jeho slov vychádza z tradícií, ktoré nám zanechali naši predkovia, naučili nás ich dodržiavať a ctiť a tie chcú ľudia ako Ing. Daniel Užák odovzdať aj svojim deťom tak, aby sa zodpovedne a aktívne starali o prírodu i o svoje vlastníctvo.

Vlastníci a obhospodarovatelia lesov vnímajú prírodný park ako alternatívu k národnému parku, založenú na spolupráci všetkých záujmových skupín, ktoré na danom území pôsobia. „V prírodnom parku je cieľom poľovníctvo, turizmus, hospodárenie, salašníctvo a ochrana prírody. V národnom parku je to aktuálne iba ochrana prírody. V prírodnom parku chceme zachovať naše dedičstvo aj pre ďalšie generácie. Zákon nám to umožňuje. Vlastníci lesov v Malej Fatre držia pohromade, odhodlaní túto možnosť využiť aj za cenu, že výmera Národného parku Malá Fatra bude znížená,“ povedal nám Ing. Daniel Užák.

Tejto téme sa budeme obšírnejšie venovať v časopise LES & Letokruhy a aktuálne aj na portáli Lesmedium.sk, aby sme priebežne a včas informovali o tom, ako sa darí iniciátorom pilotného projektu Prírodného parku Krivánska Malá Fatra uskutočňovať ich predstavy o aktívnom a spoločnom manažovaní chráneného územia.

Jozef Marko

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 28 september 2021 12:05
Prečítané: 4777
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.