Logo
Vytlačiť túto stránku

Surovinová kríza v priemysle: Cenový tlak najciteľnejší pri dreve, železe, oceli a plastoch

Priemyselná produkcia v júli tohto roka medziročne stúpla takmer o osem percent, rast podporila už druhý mesiac po sebe hlavne výroba kovov. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Analytici sa však zhodli, že priemysel bude ešte niekoľko mesiacov brzdiť surovinová kríza. Informáciu zverejnila agentúra TASR na stránke Teraz.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

"Stabilnému návratu slovenského priemyslu na predpandemické úrovne bude aj v nasledujúcich mesiacoch pravdepodobne brániť globálna polovodičová kríza. Nedostatok čipov by mal v nepravidelných intervaloch aj v 3. a 4. štvrťroku odstavovať časť produkcie tuzemských automobiliek," okomentoval analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Analytička WOOD & Company Eva Sadovská vníma podľa TASR júlový vývoj priemyselnej produkcie pozitívne, keďže rástla aj v čase, keď je už na Slovensku etablovaný pojem "surovinová kríza": "Niektorí producenti totiž aj majú pre koho vyrábať, ale nemajú z čoho. V prípade niektorých priemyselných výrobcov môže nedostatok surovín a vstupov brániť vyššej produkcii ešte niekoľko mesiacov.“

Upozornila však, že mierny pesimizmus o budúcom vývoji priemyselnej výroby vzbudzujú aktuálne výsledky indikátora dôvery v priemysle. "V auguste tento ukazovateľ zaznamenal pokles - už druhý mesiac po sebe. Pričom hlavným dôvodom obáv slovenských priemyselníkov je práve očakávaný pokles výroby v nasledujúcich troch mesiacoch. Ich optimizmus môžu narúšať taktiež obavy z 3. vlny pandémie," citovala TASR Evu Sadovskú.

Popri priemysle bojuje s nedostatkom materiálu aj stavebníctvo. Štatistický úrad vyčíslil, že stavebná produkcia Slovenska bola v júli tohto roka medziročne nižšia o 3,9 %. "Stavebníctvo bude v najbližších mesiacoch zápasiť najmä s nedostatkom materiálu a pracovnej sily či zvýrazňujúcim sa cenovým tlakom, ktorý sa prejavuje zvlášť citeľne práve pri stavebných komponentoch (železo, oceľ, plasty, drevo)," okomentoval pre TASR Ľubomír Koršňák a dodal, že z pohľadu dopytu po stavebných prácach by sa mal pomaly zotavovať najmä menší segment výstavby infraštruktúry, ktorý bude čoraz viac ťažiť z dočerpávania finančných zdrojov z predchádzajúceho rozpočtovacieho obdobia eurofondov s koncom čerpania v roku 2023.

Prečítané: 1285
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.