Logo
Vytlačiť túto stránku

NLC o podsúvaní zavádzajúcich informácií o obhospodarovaní lesov v národných parkoch: Ochrana prírody sa záväzne vyjadruje k programom starostlivosti o lesy

Do redakcie sme dnes dostali stanovisko Národného lesníckeho centra k medializovaným informáciám ohľadom obhospodarovania lesov v národných parkoch. Uverejňujeme ho v plnom rozsahu.

Doporučený Národné lesnícke centrum vo Zvolene Foto: NLC Národné lesnícke centrum vo Zvolene

„V poslednom období sú podsúvané verejnosti zavádzajúce informácie ohľadom prípravy a realizácie Programov starostlivosti o lesy v chránených územiach na Slovensku. Zákon o lesoch č. 326/2005 Z. z. veľmi presne popisuje obsah, rozsah a záväznosť Programov starostlivosti o lesy (PSL). Okrem iného uvádza aj to, že účastníkom konania sa stávajú zo zákona aj orgány ochrany prírody, v prípade zaslania pripomienok a návrhov v rámci tvorby, aj ochranárske organizácie.

K odbornej stránke vyhotovovania každého PSL sa rovnako vyjadruje aj Štátna ochrana prírody SR podľa územnej pôsobnosti. PSL nemôže byť schválený bez záväzného stanoviska orgánu štátnej správy - teda aj útvarov a odborov ochrany prírody. Inými slovami to znamená, že PSL musí rešpektovať ich požiadavky.

V národných parkoch na Slovenku platí tretí stupeň ochrany prírody a krajiny, pokiaľ to v Zákone o ochrane prírody a krajiny č. 543/2002 Z. z. nie je ustanovené inak. V ňom sa už v súčasnosti hospodári v zmysle platnej legislatívy - teda prírode blízkym spôsobom, ktorý je okrem spomínaného zákona presne zadefinovaný aj  v § 18 ods.4 zákona 326/2005 o lesoch.

Pokiaľ ide o kritiku ťažieb v národných parkoch, legislatíva Slovenskej republiky akékoľvek holoruby nepripúšťa. Holiny, ktoré vidíme dnes (už zalesnené a porastené mladými porastmi, zatiaľ nie vždy z diaľky viditeľnými), vznikli v dôsledku spracovania kalamít a tie zas v dôsledku klimatickej zmeny a vplyvu človeka počas mnohých storočí.

Netreba zabúdať na to, že jeden z hlavných produktov lesa - drevo - je pre udržateľnú budúcnosť ľudstva veľmi významné. Je materiálom, ktorý sa „vyrába“  s malými dopadmi na životné prostredie, počas jeho „výroby“ sa vo „fabrike“ na jeho výrobu - lese - môžu ľudia rekreovať, žijú v nej rozmanité rastlinné a živočíšne druhy, produkty z dreva sú viacnásobne recyklovateľné a po ich záverečnom spálení sa uhlík z nich opäť a opäť naviaže v nových generáciách lesov.

Trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov je koncept omnoho širší ako ochrana prírody – tá je jeho súčasťou. Trvalo udržateľný rozvoj je postavený na troch rovnocenných pilieroch – environmentálnom, ekonomickom a sociálnom. V rámci Agendy 2030 rozoznáva Organizácia Spojených národov sedemnásť cieľov udržateľného rozvoja, pričom lesníctvo aj celá ochrana prírody suchozemských ekosystémov je len súčasťou jediného z nich. Krajinám sveta je jasné, že bez vysporiadania sa s témami ako je chudoba, hlad, klimatická zmena, dostupnosť vody, vzdelania, práce a podobne, nebude nijaká ochrana prírody možná,“ uvádza sa v aktuálnom stanovisku Národného lesníckeho centra vo Zvolene.

 

 

Prečítané: 3899
(6 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.