Logo
Vytlačiť túto stránku

Výzva vlastníkov lesov, adresovaná ministrovi a štátnym tajomníkom envirorezortu: Nerozdeľujte spoločnosť a odíďte!

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska dnes zareagovala na včerajšiu tlačovú správu Ministerstva životného prostredia SR. Envirorezort sa v nej vyjadril k verejnému zhromaždeniu za Zdravú krajinu, živý atraktívny vidiek, ktoré sa konalo 9. septembra 2021 v Banskej Bystrici. Obvinil organizátorov zhromaždenia z klamstva ako odporcov národných parkov s prepojením na extrémistov.  

Doporučený Prolesnícke zhromaždenie pred Úradom Vlády SR 23. augusta 2021 Foto: Internetová stránka Slovenského poľovníckeho zväzu Prolesnícke zhromaždenie pred Úradom Vlády SR 23. augusta 2021

„Pán minister Budaj a štátni tajomníci Smatana a Kiča, Po prvé - nemôžeme byť odporcami niečoho, čo neexistuje a už vôbec nie o tom klamlivo informovať. Tak, ako neexistujú na Slovensku národné parky podľa IUCN, tak neexistuje ani reforma. A už vôbec nie ich oslobodenie. Alebo len uzurpovanie si moci pod pojmom "zjednotenie správy" snáď nepovažujete za cieľ reformy? Už konečne ukážte verejnosti tú pomyselnú "Colombovu ženu" - reformu. Lebo každý z vás o nej vraví, ale nikto z verejnosti ju nevidel.

Po druhé - nie je pravda, čo tvrdíte o podpore Združenia miesta a obcí Slovenska (ZMOS) a Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Rozumieme, že je to frustrujúce a pred verejnosťou ťažko obhájiteľné, ak sa prezentujete s prejavmi na najvyšších snemoch dvoch veľmi silných organizácií ZMOS a SPPK a súčasne dostanete z rezolúcie prijatej kultivovaným verejným zhromaždením s účasťou takmer 2 000 ľudí, ktoré podporili aj tieto dve organizácie, jasný signál, aby ste odišli. Ťažko sa odliepať od stoličky, ku ktorej sú priviazané miliardy zelených eur a vládne okolo nich eufória, ako ich budete s kolegami čerpať.

Po tretie - sme občianske združenie ktoré je skutočne apolitické, čo sa o mnohých vašich kolegoch z ochranárskych kruhov, často sa zaštiťujúcimi mimovládnou vlajkou, ale robiacich politiku, nedá povedať. Ako občania Slovenskej republiky, obhajujúci európsku slobodu definovanú v Charte základných práv EÚ a ústavné právo v Ústave SR, požadujeme plnenie Programového vyhlásenia vlády z 28. apríla 2021, ktorej ste súčasťou a naplnenie nasledujúceho: Dlhodobý spor lesníkov s ochranármi vyriešime v prospech lesa. Základom bude vypracovanie jednotného zákona o lesoch a ochrane prírody, ktorý odstráni súčasné rozpory. V spolupráci s ochranárskou obcou vykonáme revíziu chránených území. V územiach s najvyšším stupňom ochrany budeme rešpektovať bezzásahový režim. Hospodárenie v národných parkoch bude prírode blízke, zamerané výhradne na podporu ich cieľov. Všetky sporné otázky sa budú posudzovať spoločným expertnými skupinami lesníkov, ochranárov, krajinárov i ekonómov. Majitelia súkromných lesov budú za majetkovú ujmu z titulu ochrany prírody vždy riadne a včas odškodnení.

Tak prosíme, osvojte si slová Svätého Otca, pre EÚ peniaze nerozdeľujte spoločnosť a odíďte, nech na vaše miesto prídu ľudia, ktorí budú spájať a nie panovačne rozdeľovať.

A tu si pozrite prejav zástupcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory na verejnom zhromaždení 9.9.2021.

https://www.facebook.com/vidiekzije/videos/1166641910507510/

Tak kto nevraví verejnosti pravdu páni Budaj, Smatana a Kiča?

A pozrite si aj vystúpenie predsedu Slovenského včelárskeho zväzu, ktorý opísal vaše nezmyselnosti voči včelám.

https://www.facebook.com/vidiekzije/videos/4400190770049886

Vydržte do konca - asociácia slov včelára o včelích rodinách, kde sa rodí viacej trudov ako robotníc je v dobe presadzovania ničnerobia viac ako silná... A ak máte čo i len trochu politickej kultúry po všetkom, čo ste toto leto v spoločnosti a najmä na vidieku narobili a ešte pre NATURU2000 na celom vidieckom Slovensku narobíte, odídete,“ uvádza sa vo vyhlásení a výzve ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

 

Naposledy zmenené: utorok, 14 september 2021 06:28
Prečítané: 1708
(8 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.