Logo
Vytlačiť túto stránku

Po lesoch chcú ochranári aj lúky: Búria sa starostovia i vlastníci pozemkov

Na úradnej tabuli Ministerstva životného prostredia SR sa objavili desiatky oznámení o prerokovaní zaradenia lokalít s lúkami do národného zoznamu území európskeho významu. A vyvolali novú vlnu nevôle.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Počúvame síce chlácholenie, veď sa stupne ochrany nezvyšujú. To je síce pravda, ale na územiach európskeho vyznamu je stupeň ochrany nepodstatný. Podstatný je program starostlivosti o takéto územie. A ten môže zásadne ovplyvniť súčasný život miestneho obyvateľstva. Lebo môže napríklad znemožniť prejazd lúkami ku rodinným domom na cholvarkoch. Nevraviac o všelijakých "inováciách", ktoré ochranári určite vymyslia v rámci "manažmentu" lúk. Pred 50-60 rokmi takto, pre ideológiu začali postupne brať ľudom hory komunisti,“ skomentoval najnovšiu aktivitu envirorezortu predseda ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Ing. Milan Ovseník.

V hlavnej spravodajskej relácii TV Markíza bol predvčerom odvysielaný príspevok, ktorý moderátorka uviedla informáciou, že starostovia, primátori a majitelia pozemkov v okolí Štiavnických vrchov sú rozhorčení. Nahnevali ich plány ochranárov, ktorí chcú mnohé lokality zaradiť do zoznamu území európskeho významu a sprísniť tak ich ochranu.

Redaktor informáciu doplnil slovami: Štátna ochrana prírody chce do európskeho zoznamu chránených lokalít zaradiť parcely v takmer 50 obciach. Slovensko tak má prispieť k ochrane európskeho prírodného dedičstva, najmä nížinných a podhorských kosných lúk. Starostovia a vlastníci pozemkov sú však presvedčení, že výber týchto lokalít takpovediac šili horúcou ihlou. Sú presvedčení, že všetky vzácne územia sú už teraz chránené dostatočne a ich zaradenie do zoznamu európskych chránených území bude pre obce a mestá iba obrovská záťaž.“

Po tom, ako sa v reportáži vyjadrili na túto tému starostovia a majitelia pozemkov, na obrazovke bolo zobrazené stanovisko Moniky Szabó z tlačového oddelenie ministerstva životného prostredia, podľa ktorej "zaradenie lokalít do zoznamu európskych chránených území nenaruší život v obciach. Opravy ciest, cykloturistika či jadro turizmus je pre rozvoj vidieka predsa potrebný. Označenie Natura 2000 je v krajinách EÚ značkou kvality a možnosťou pre dotácie z fondov EÚ."

Reportáž skončila informáciou, že zoznam území má schváliť vláda. Argumenty starostov a majiteľov pozemkov budú kompetentné úrady naďalej posudzovať...

Link na informáciu, zverejnenú na úradnej tabuli envirorezortu:

https://www.minzp.sk/uradna-tabula/eu-uzemia/

 

Naposledy zmenené: štvrtok, 09 september 2021 07:06
Prečítané: 4366
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.