Logo
Vytlačiť túto stránku

Najvýznamnejšie organizácie, združujúce zamestnávateľov, zamestnancov a obce a mestá: Poslanecký návrh zákona o ochrane prírody a krajiny poškodí lesné hospodárstvo na Slovensku

Portálu Lesmedium.sk sa podarilo získať spoločný list Združenia miest a obcí Slovenska, Zväzu spracovateľov dreva SR, Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR, Asociácie priemyselných zväzov a dopravy, Republikovej únie zamestnávateľov, Klubu 500, Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Konfederácie odborových zväzov SR, zaslaný predsedovi vlády Eduardovi Hegerovi a adresovaný na vedomie predsedom štyroch strán vládnej koalície.

 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Zástupcovia najvýznamnejších organizácií, združujúcich zamestnávateľov, zamestnancov a obce a mestá v liste zaujali jednoznačne odmietavé stanovisko k predloženému návrhu skupiny poslancov Národnej rady SR na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny.

„Naše organizácie majú eminentný záujem na kvalitnom životnom prostredí, ktoré bude efektívne spravované a chránené a zároveň vytvorí priestor pre produkciu strategickej suroviny pre slovenský drevospracujúci priemysel. Máme zato, že predmetný návrh nepredstavuje komplexný systém ochrany prírody a krajiny v zmysle Programového vyhlásenia vlády, nakoľko tento si vyžaduje množstvo postupných krokov, pripravených na základe širokej odbornej diskusie zainteresovaných subjektov.

Považujeme preto predložený návrh za nelogický, pripravený bez akejkoľvek diskusie zainteresovaných subjektov, neštandardným legislatívnym procesom a v konečnom dôsledku poškodzujúci lesné hospodárstvo na Slovensku. Naviac vkladať deliacu hranicu medzi lesy v chránených územiach a lesy v ostatných územiach je zásadné nepochopenie významu lesov. Všetky lesy sú hodné ochrany, nielen v národných parkoch, nakoľko predstavujú najlepší obranný val voči klimatickej zmene. Drevo je vzácna obnoviteľná surovina a jeho produkcia musí byť chápaná ako jeden z produktov lesa.

Na základe uvedeného žiadame, aby bol návrh zákona stiahnutý z prebiehajúceho legislatívneho procesu a aby začala odborná diskusia so zainteresovanými subjektami, ktorej cieľom by mal byť návrh systému, ktorý naplní záväzok vlády, deklarovaný v Programovom vyhlásení,“ uvádza sa v závere spoločného listu ôsmich organizácií.

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 07 september 2021 11:44
Prečítané: 2439
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.