Logo
Vytlačiť túto stránku

Lesy ČR: Zisk a tržby sú v tomto roku vyššie vďaka rastúcim cenám dreva

Portál Silvarium.cz zverejnil správu tlačovej agentúry ČTK o tom, že štátny podniky Lesy Českej republiky (LČR) sa vďaka rastúcim cenám dreva vrátil v prvom polroku tohto roka do zisku 680 miliónov korún. Vlani v rovnakom období Lesy ČR vykázali statu 480 miliónov korún. Tržby štátneho podniku Lesy ČR za prvý polrok medziročne vzrástli o 54 procent na 6,05 miliardy korún.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Zisk a tržby jsou letos vyšší díky cenám dříví. Prostředky okamžitě investujeme do obnovy lesů po kůrovcové kalamitě, to je naší prioritou,“ povedala hovorkyňa podniku Eva Jouklová. V tomto roku chce podnik zalesniť 22 000 hektárov a vysadiť 90 miliónov sadeníc, čo sú v porovnaní s rokmi pred kalamitou viac ako dvonásobné objemy.

Cena dreva ide podľa štátnych lesov hore vďaka stále väčšiemu dopytu po dreve v Európe, Ázii i Amerike. Cenu zvyšuje aj menší objem dreva, dodávaného na trh s ohľadom na priaznivé počasie a účinné lesnícke zásahy proti podkôrnikovi.

Ťažba dreva napadnutého lykožrútom tak už vďaka odznievaniu kalamity nedosahuje vlaňajších rekordných hodnôt. Podľa LČR cena dreva, najmä smrekovej guľatiny, znateľne vzrástla najmä začiatkom júla tohto roka. „V současné době cena spíše stagnuje,“ komentovala aktuálny vývoj hovorkyňa LČR.

Link na celý článok ne portáli Silvarium.cz:

https://www.silvarium.cz/lesnictvi/rostouci-ceny-dreva-vratily-v-pololeti-zisk-lesu-cr-do-cernych-cisel

Prečítané: 1479
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.