Logo
Vytlačiť túto stránku

K reforme národných parkov vznikla pracovná skupina: Život na vidieku sa počas najväčšej zmeny od roku 1989 zastaviť nemá...

K návrhu reformy národných parkov vznikla pracovná skupina tvorená zo zástupcov koaličných strán, ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana a ministra životného prostredia Jána Budaja. Do začiatku parlamentnej schôdze, do 16. septembra, má predložiť návrh riešenia poslaneckého zákona o ochrane prírody a krajiny. Pre TASR to potvrdil predseda výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta. Informácia bola dnes zverejnená na portáli Teraz.sk.

Doporučený Vidiecka krajina pri Národnom parku Muránska planina Foto: Ing. Marek Nosko Vidiecka krajina pri Národnom parku Muránska planina

Za stranu Za ľudí bude v pracovnej skupine poslankyňa Miriam Šuteková, za SaS Anna Zemanová, za OĽANO Jaromír Šíbl a Jaroslav Karahuta za Sme rodina. "Dohodneme sa na pozmeňovacích návrhoch a stratégii celého postupu aj vo vzťahu k technicko-legislatívnym otázkam, ktoré sú spojené s presunom pozemkov," povedal pre TASR J. Karahuta.

Takáto reforma si podľa poslanca vyžaduje hodinové rokovania, pretože ide o najväčšiu zmenu na vidieku od roku 1989. "Musí to byť legislatívne pripravené tak, aby to kontinuovalo do ďalších volebných období a nezastavili sme tým život na vidieku," poznamenal J. Karahuta.

TASR dodala, že novelou zákona o ochrane prírody a krajiny sa majú štátne pozemky v národných parkoch previesť pod ochranárov. Poslanci parlamentu by o nej mali hlasovať v septembri. O reforme viedol envirorezort sériu diskusií po celom Slovensku. Na začiatku augusta sa uskutočnilo posledné rokovanie o budúcnosti národných parkov vo Svite. To sprevádzali protesty niekoľkých desiatok nespokojných ľudí. Odporcovia aj priaznivci reformy národných parkov sa stretli aj v Bratislave. Lesníci i poľovníci žiadali, aby prevod pozemkov riešila vládna, a nie poslanecká novela.

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 31 august 2021 14:41
Prečítané: 1914
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.