Logo
Vytlačiť túto stránku

Poslanecký prieskum v TANAP-e: Dvojkoľajnosť ničomu neprospieva

Poslanci Národnej rady SR zrealizovali tento týždeň v Tatranskom národnom parku poslanecký prieskum, zameraný na bezzásahovú ochranu a aktívny manažment v lesoch. Pozreli si Tichú dolinu, Smokovce a Tatranskú Javorinu. Pre TASR to uviedol predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta. Informácia je zverejnená na stránke Teraz.sk.

Doporučený Poslanecký prieskum v TANAP-e Zdroj: FB stránka ŠL TANAP-u Poslanecký prieskum v TANAP-e

Prieskum schválil parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo minulý rok, pre pandémiu sa jeho realizácia odkladala. Pôvodne sa týkal len lesného hospodárstva v chránených územiach v súvislosti s aktívnym manažmentom a bezzásahovým režimom. Jaroslav Karahuta však podľa TASR podotkol, že medzičasom do toho vstúpila reforma národných parkov, a tak sa prieskum týkal aj jej. „Poslanecký prieskum bude jedným z podkladov na rozhodovanie poslancov pri schvaľovaní presunu pozemkov v národných parkoch," povedal J. Karahuta.

Poslanecký prieskum sa týkal troch tatranských lokalít - Tichej doliny, Smokovcov a Tatranskej Javoriny. Poslanec Národnej rady SR a podpredseda výboru Jaromír Šíbl pre TASR poukázal, že v Tichej doline bola pred 17 rokmi kalamita a spor o to, či do územia s najprísnejším stupňom ochrany aktívne zasahovať. „Pozreli sme sa, ako vyzerajú územia dnes. Zistili sme, že bolo správne rozhodnutie ponechať ich na prirodzený vývoj," zacitovala TASR Jaromíra Šíbla, ktorý dodal, že z hľadiska ochrany prírody aj iných funkcií národného parku vyzerajú bezzásahové územia dobre.

Poslanci si prezreli aj lokalitu Smokovcov, územia s tretím stupňom ochrany prírody, kde sa uplatnil aktívny manažment. „Zhodnotili sme, že je to viac-menej v poriadku, keďže ide o zónu, kde sa aj do budúcna uvažuje nad aktívnym manažmentom," poznamenal podľa TASR J. Šíbl.

Ďalšou oblasťou poslaneckého prieskumu bola Javorová dolina. Názory na hospodárenie v lokalite nie sú podľa J. Šíbla jednotné. „Štátna ochrana prírody má odborný názor, aby to ostalo v bezzásahovom režime. Kolegovia zo Štátnych lesov TANAP-u majú názor, že by sa tam malo aktívnejšie zasahovať," povedal J. Šíbl. Poslanci sa podľa neho zhodli, že táto „dvojkoľajnosť" ničomu neprospieva.

Riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka verí, že množstvo informácií, ktoré počas prieskumu poskytli, pomôže poslancom „v múdrom rozhodnutí nielen v prospech TANAP-u, ale predovšetkým v prospech prírody".

Riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko si myslí, že je nevyhnutné, aby štátne pozemky boli manažované jednotne. "Prioritným záujmom vedenia národného parku musí byť ochrana života a biodiverzity v kombinácii s trvalo udržateľným využívaním územia pre potreby mäkkého cestovného ruchu. Lesnícko-drevárske aktivity by sa presunuli do menej prísnych zón. Máme pred sebou unikátnu príležitosť systémovej zmeny v ochrane prírody, ktorej cieľom je spojiť sily a vytvoriť jednotné vedenie silného národného parku," uviedol podľa TASR P. Majko.

 

Prečítané: 1630
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.