Logo
Vytlačiť túto stránku

Predkladatelia návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny: Na stiahnutie reformy národných parkov nie je dôvod

Na stiahnutie reformy národných parkov, ktorou sa majú štátne pozemky previesť pod ochranárov, nie je dôvod. Pre TASR to uviedli predkladatelia návrhu zo všetkých koaličných strán. Na začiatku týždňa k stiahnutiu novely o ochrane prírody vyzvalo Združenie miest a obcí Slovenska. Predseda parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta hovorí, že stiahnutie reformy nie je v hre. Riešiť sa budú pozmeňujúce návrhy novely. „Sú tam niektoré ustanovenia, voči ktorým máme výhrady," zacitovala TASR J. Karahutu.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Podľa poslanca Jaroslava Karahutu chcú zmeniť plánovaný prechod všetkých chránených území a národných parkov pod správu Štátnej ochrany prírody SR, čo vníma ako problém. Zdôrazňuje, že treba technickú a legislatívnu prípravu. „Z pohľadu človeka z vidieka ide o významnú zmenu od roku 1989. Prevod pozemkov je zložitý proces a bude trvať veľa rokov," skonštatoval J. Karahuta.

Novela zákona o ochrane prírody prešla aj riadnym medzirezortným pripomienkovým konaním. Poslanec Jaromír Šíbl tvrdí, že pripomienky nemajú taký charakter, aby museli návrh stiahnuť z rokovania parlamentu. „Nie je našim záujmom robiť reformu národných parkov tak, aby vzbudzovala odpor verejnosti. Obyvatelia by mali byť prví, ktorí budú z reformy profitovať. Do druhého čítania ešte máme čas na vysvetľovanie problémov a môžeme to vyriešiť aj pomocou pozmeňovacích návrhov," povedal J. Šíbl pre TASR.

Prevod pozemkov a zmeny v národných parkoch nesmú byť podľa poslankyne Anny Zemnovej strašiakom. Príklady zo zahraničia ukazujú, že spoločné riadenie v národných parkoch prináša rozvoj regiónov a budú v nich pracovať profesionáli, ochranári aj lesníci. Envirorezort musí celý proces transformácie vysvetľovať, aby nedošlo k skresľovaniu informácii, myslí si Zemanová. „Celý problém je v nedostatku dôvery v štátne inštitúcie, ktorý sme zdedili od predchádzajúcich vlád," povedala podľa TASR A. Zemanová.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková podporuje dialóg, ktorý novelu sprecizuje a objasní jej význam. „Otázku maximálnej ochrany a jednotnej správy národných parkov však považujem za zásadnú a zodpovednú voči budúcim generáciám, ktorým by sme mali mať všetci vôľu zanechať prírodné bohatstvo v čo najlepšom možnom stave," poznamenala.

TASR dodala, že poslanci parlamentu by mali o novele zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorej súčasťou je reforma národných parkov, hlasovať v septembri. O reforme viedol envirorezort sériu diskusií po celom Slovensku. Na začiatku augusta sa uskutočnilo posledné rokovanie o budúcnosti národných parkov vo Svite. To sprevádzali protesty niekoľkých desiatok nespokojných ľudí. V Bratislave sa na začiatku týždňa stretli odporcovia aj priaznivci reformy národných parkov. Lesníci aj poľovníci žiadali, aby prevod pozemkov riešila vládna a nie poslanecká novela.

Naposledy zmenené: sobota, 28 august 2021 18:25
Prečítané: 1036
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.