Logo
Vytlačiť túto stránku

Drevo, železo, oceľ a plasty: Nedostatok materiálu a cenový tlak v stavebníctve

Aktuálne problémy domáceho stavebníctva nesúvisia ani tak s nedostatočným dopytom ako s nedostatkom, resp. s rastúcou cenou stavebných materiálov. Predpokladá to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v spojitosti so situáciou na slovenskom stavebnom trhu. Informáciu zverejnila Slovenská tlačová agentúra SITA na portáli WebNoviny.sk.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Stavebníctvo podľa neho začalo druhý kvartál optimisticky, avšak následné problémy na ponukovej strane zabrzdili i jeho rast. „V priemere sa však jeho produkcia v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom predsa len jemne zvýšila (o 0,9 %) a dynamika jeho medziročného rastu vrátila do čiernych čísel (5,1%),“ uviedol analytik pre agentúru SITA s tým, že v prvom štvrťroku medziročne klesala v priemere o 11,9 %.

L. Koršňák očakáva, že stavebníctvo bude v najbližších mesiacoch zápasiť najmä s nedostatkom materiálu a pracovnej sily, či so zvýrazňujúcim sa cenovým tlakom, ktorý sa prejavuje zvlášť citeľne práve pri stavebných komponentoch ako železo, oceľ, plasty, drevo.

Podľa agentúry SITA stavebná produkcia v júni tohto roka medziročne vzrástla o 3 % na 476,3 mil. eur, oproti tomu istému mesiacu v predpandemickom roku 2019 zaostávala o 15 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola stavebná produkcia medzimesačne v porovnaní s májom tohto roka nižšia o 6,5 %.

Ako v utorok informoval Štatistický úrad SR, rast objemu stavebných prác na domácom trhu pred letom potiahli práce na opravách a údržbe. Medziročne vyššie boli práce na budovách, pribrzdili sa práce na diaľniciach a ďalších inžinierskych stavbách. Vyššie rasty, prekonávajúce aj úroveň spred dvoch rokov, vykazujú len podielovo menej významné práce v zahraničí.

 

Prečítané: 1488
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.