Logo
Vytlačiť túto stránku

ÚNIA zareagovala na priebeh protestného zhromaždenia vo Svite: Dištancujeme sa od všetkých politikov, ktorí šíria neznášanlivosť

ÚNIA regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sa dištancuje od akéhokoľvek prepájania s akýmikoľvek politickými stranami a ich predstaviteľmi a protestuje proti účelovému prepájania apolitického pokojného zhromaždenia Za slovenské parky v prírode, organizovaného 11 regionálnymi združeniami ÚNIE s politickými prekáračkami. Uvádza sa to v dnešnej tlačovej správe ÚNIE, ktorou zareagovala na priebeh včerajšieho stretnutia vo Svite.

Doporučený Ing. Ján Lach (vpravo) a Ing. Pavel Zacharovský z ÚNIE upokojujú situáciu na zhromaždení pred Mestským úradom vo Svite Foto Jozef Marko Ing. Ján Lach (vpravo) a Ing. Pavel Zacharovský z ÚNIE upokojujú situáciu na zhromaždení pred Mestským úradom vo Svite

„ÚNIA sa sa v nej ostro dištancuje od všetkých politikov, ktorí využívajú ku svojmu prospechu šírenie neznášanlivosti, z akéhokoľvek politického tábora sú. ÚNIA nemôže zabrániť komukoľvek zúčastniť sa na našom verejnom zhromaždení, avšak rečníkmi nemajú byť politici, ale ľudia z regiónov, ľudia, ktorí touto legitímnou formou verejne vypovedajú svoje vlastné príbehy, svoje vlastné posolstvá určené práve politikom. Takto sme svoje postoje formulovali aj politikom, ktorí chceli na našom podujatí vystúpiť.

ÚNIA zastáva dlhodobo apolitický, nekonfrontačný, konštruktívny prístup založený na odborných diskusiách otvárajúcich okná poznania a hľadaniach riešení.

V poradí druhá verejná manifestácia drobných majiteľov lesov za spravodlivosť pre život na slovenskom vidieku prebehla po roku a pol v piatok 6. augusta 2021 vo Svite. Celoslovenská pokojná verejná manifestácia miestneho, vidieckeho obyvateľstva za SLOVENSKÉ PARKY V PRÍRODE - pre prírodu a PRE ĽUDÍ, ktorá vo verejnom priestore uzatvorila turné envirorezortu po územiach národných parkov, kde sa stretávali politici a úradníci s vybranými zástupcami miestneho obyvateľstva a vysvetľovali im, čo ich dobré čaká, keď sa vykonajú čiastkové legislatívne kroky v štátnej ochrane prírody, A miestni ľudia kládli svoje argumenty a najmä otázky pre nejasnú budúcnosť v chránených územiach na slovenskom vidieku.

Potešiteľné na piatkovom zhromaždení bolo, že napriek stretu dvoch názorových skupín, majiteľov/správcov lesov a reprezentatívnych environmentálnych mimovládnych organizácií (SOS/BirdLife, MYSMELES, BROZ), napriek emóciám, ktoré sa snažili vybičovať neprajníci spájania sa, participácie, komunikácie oboch táborov, viedlo zhromaždenie k množstvu vzájomných diskusií, z ktorých vzchádzali častokrát zhodné názory na vec a viedli až k ponuke zástupcov ÚNIE zorganizovať s reprezentantmi mimovládneho sektora okrúhly stôl na tému, ktorá najviac spoločne rezonuje. A to, že Slovensko potrebuje úprimnú komplexnú reformu ochranu prírody, ktorá bude pre prírodu. Aj pre ľudí. Aj tých z časti slovenského vidieka, kde sú cenné chránené územia.

V piatok vo Svite sa ukázala kultivovanosť ľudí, ktorí prejavili svoj názor tak, ako ho prejavovali aj v ďalších miestach, či to bol Slovenský kras, Malá Fatra, Muráň, či Poloniny, keďže nemohli byť všetci v rokovacích miestnostiach, lebo nie všetci, ktorých sa to priamo týka, boli pozvaní envirorezortom a mohli vyjadriť svoj názor. Aby ich príbehy, životné osudy zo slovenského vidieka často podfarbené emóciou bezmocnosti, či neriešenej skrivodlivosti počuli politici a premýšľali. Lebo turné envirorezortu, poznačené vadami v organizácii, pozvaniami len vybraných, neprinieslo odpovede na množstvo otázok, ktoré ľudia majú v regiónoch, kde sú chránené územia. A najmä nejasnými odpoveďami o nejasných riešeniach až po prijatí zákona nebola odstránená neistota ľudí, miestneho obyvateľstva, ktorí sa majú vzdať príjmu, živobytia z lesa, z pôdy. A možno aj majetku. Ako ďalej v ich dedinách, kde žijú.

Preto sa v priebehu troch dní podarilo vyzberať fyzicky temer 3 000 reálnych podpisov pod Hromadnú pripomienku, ktorou cez ÚNIU požadujú stiahnutie poslaneckého návrhu s návrhmi postupu a pokračovanie v diskusii, ako ďalej s komplexnou reformou ochrany prírody, ktorej musí primárne sekundovať pozemková reforma riešiaca krivdy zdedené z totalitnej doby, Vízia udržateľného pôdohospodárstva pre silný, odolný a prosperujúci vidiek a nastavenie Národného lesníckeho programu, ktorého participatívny proces by bolo možné využiť pre záchranu lesov Slovenska. ÚNIA je pripravená tak ako s mimovládnym sektorom, tak aj s politikmi na ďalšie diskusie. ÚNIA sa plánuje obrátiť aj všetkých troch najvyšších predstaviteľov štátu a aj pre poslancov Národnej rady Slovenskej republiky ako aj pre verejnosť pripraviť zhrnutie diskusií envirorezortu a súčasne predložiť návrhy, ako by mohli vyzerať Slovenské parky v prírode podporujúce silný, odolný a prosperujúci vidiek,“ uvádza sa v dnešnom vyhlásení ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska.

 

Prečítané: 1631
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.