Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci lesov na Orave: Sme proti deštrukcii vidieka. Vyzývame ministerstvo životného prostredia, aby začalo plniť záväzky z envirostratégie a programového vyhlásenia vlády

Združenie vlastníkov neštátnych lesov Oravy sleduje pred verejnosťou a médiami utajenú snahu Ministerstva životného prostredia SR o presun všetkých zákonných kompetencií a vlastníckych práv pri správe a obhospodarovaní pozemkov v národných parkoch pod právomoc Ministerstva životného prostredia SR. Vidíme, ako Ministerstvo životného prostredia SR používa osvedčený postup komunikácie, zrejmý už z komunistických čias: "Zober, rozdeľ a panuj."

Doporučený Ťažká práca pri vyžínaní buriny okolo sadeníc v Urbári Veličná na Orave Foto Jozef Marko Ťažká práca pri vyžínaní buriny okolo sadeníc v Urbári Veličná na Orave

S obavami, niekedy až so skeptickým zdesením vnímame komunikačné vývrtky pracovníkov  Ministerstva životného prostredia SR, ktorí s plnou vážnosťou ich kompetencie pri jednaniach s vlastníkmi lavírujú a modifikujú diskusiu podľa toho, ako a kto s nimi komunikuje.

Z doterajších skúseností je zrejmé, že Ministerstvo životného prostredia SR takticky diskusiu  názorovo, tématicky, personálne a odborne delí na niekoľko častí bez toho, aby sa všetci občania, ktorí sa starajú o územie v národných parkoch, mohli spoločne vyjadriť k procesu presunu právomocí. Zároveň Ministerstvo životného prostredia SR pri príprave a organizácii diskusií pracuje v utajenom režime, aj keď ide o hodnoty všetkých občanov Slovenskej republiky.

Združenie vlastníkov neštátnych lesov Oravy nerozumie, prečo Ministerstvo životného prostredia SR pracuje pri komunikácii s odbornou a laickou verejnosťou Slovenska takýmto nedemokratickým  postupom, bez priamej, širokospektrálnej, sociálno-ekonomickej diskusie, ktorej výsledkom by bola ekonomicko-sociálna a hospodárska dopadová štúdia, prehodnocujúca význam národných parkov na Slovensku.

Kladieme si otázky: Nechce Ministerstvo životného prostredia SR počuť, alebo zabúda na komplexný, odborný a v zásade jednoznačne ucelený názor všetkých oprávnených vedeckých inštitúcií, miestnych samospráv a dotknutých vlastníkov, vlastniacich pozemky v národných parkoch, ktoré sú predmetom utajeného presunu? Zabúda na odborné kompetencie, profesionálnu zdatnosť a kvalifikovanosť doterajších správcov pozemkov v danom území?

Chce vytesniť, umlčať a potlačiť názor tisícov občanov, vlastniacich pozemky v národných parkoch a iných chránených územiach len kvôli účelovému, z hľadiska pripomienkového konania nedostatočnému a odborne slabému návrhu zákona niektorých poslancov Národnej rady Slovenskej republiky? Zabúda Ministerstvo životného prostredia SR na záväzné vyjadrenia, obsiahnuté v aktuálnom Programovom vyhlásení vlády?

Združenie vlastníkov neštátnych lesov Oravy sa pripája k vedecky a odborne odôvodneným, spoľahlivo kvantifikovaným a celospoločensky preskúmateľným námietkam ostatných vlastníkov  pozemkov v národných parkoch Slovenska.

Združenie  vlastníkov neštátnych  lesov Oravy sa pripája k postoju ostatných vlastníkov neštátnych lesov, ktorí chcú zabrániť snahe Ministerstva životného prostredia SR o deštrukciu vidieckeho územia Slovenska. 

Aj preto Združenie vlastníkov neštátnych lesov Oravy odmieta pripravovanú novelu zákona o ochrane prírody a krajiny a vyzýva Ministerstvo životného prostredia SR, aby konečne začalo plniť svoje záväzky, dané schválenou envirostratégiou a Programovým vyhlásením vlády.

RNDr. Ján Cieker

predseda Združenia vlastníkov neštátnych lesov Oravy

Titulok: Lesmedium.sk

Naposledy zmenené: utorok, 03 august 2021 13:34
Prečítané: 2450
(4 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.