Logo
Vytlačiť túto stránku

Cenová kalamita na trhu s drevom: Pomôže petícia? Pýta sa za spracovateľov dreva Peter Zemaník

Generálny sekretár Zväzu spracovateľov dreva SR PhDr. Peter Zemaník v letnom dvojčísle Drevárskeho magazínu publikuje tretiu časť komentára o cenovej kalamite na trhu s drevom a kladie otázku: Pomôže petícia? Autor v úvode analýzy konštatuje, že má svoj názor na petície ako prostriedok presadzovania názoru skupiny ľudí s rovnakým záujmom i sv(ä)etonázorom, no napriek tomu neodolal pokušeniu, aby na záver úvah o stále rýchlejšie sa krútiacej špirále cien dreva a výrobkov z neho nezverejnil zúfalý apel európskych drevárov na členov Európskej komisie a Európskeho parlamentu, aby už konečne konali v záujme záchrany budúcnosti drevárskeho priemyslu v Európe. Lebo súčasnosť je podľa P. Zemaníka tristná.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Na úvod, opäť, niekoľko čísiel. Pripravovaná Zelená správa 2021 prináša zdrvujúcu štatistiku vývoja lesníckeho a drevárskeho sektora na Slovensku za rok 2020. Aj keď to bol rok „pandemický“, informácie zvnútra nehovorili o katastrofickom vývoji, ktorý sa naplno prejavil v roku 2021. Ale, poďme po poriadku.

Drevo, ako jedna z mála domácich obnoviteľných surovín, je najvýznamnejším zdrojom príjmov na zachovanie funkcií lesov a udržanie zamestnanosti v lesníckom sektore. Predaj dreva zabezpečuje približne 80 % tržieb a výnosov obhospodarovateľov lesa. Okrem lesníckeho sektora je drevo základnou surovinou aj pre drevospracujúci priemysel, čím zabezpečuje zamestnanosť, tržby a výnosy aj v tomto odvetví hospodárstva Slovenskej republiky.

Celkové dodávky surového dreva dosiahli v roku 2020 objem 7 448 tis. m3. V porovnaní s predchádzajúcim rokom 2019 sa celkové dodávky surového dreva znížili o 1 509 tis. m3, t. j. o 16,8 %. Znížili sa najmä dodávky ihličnatého dreva o 1 321 tis. m3, zatiaľ čo dodávky listnatého dreva len o 188 tis. m3. V dodávkach ihličnatého aj listnatého surového dreva sa mierne zvýšil podiel palivového dreva a dreva predávaného na pni.

V roku 2020 dodali obhospodarovatelia lesa na domáci trh 7 229,7 tis. m3 surového dreva (z toho bol tuzemský predaj 7 161,5 tis. m3 a vlastná spotreba 68,2 tis. m3). V porovnaní s rokom 2019 boli dodávky dreva na domáci trh (vrátane vlastnej spotreby) nižšie o 1 332,1 tis. m3, t. j. o 15,5 %. Ihličnaté drevo sa na domáci trh dodalo v objeme nižšom o 1 262,8 tis. m3 a listnaté drevo o 69,3 tis. m3,“ píše v článku P. Zemaník.

Link na článok Petra Zemaníka:

https://drevmag.com/2021/07/10/cenova-kalamita-iii-pomoze-peticia/

 

Prečítané: 1698
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.