Logo
Vytlačiť túto stránku

Presun štátnych pozemkov v národných parkoch pod ochranárov: Poslanci posunuli novelu zákona do druhého čítania

Správa štátnych pozemkov v národných parkoch sa má presunúť pod Štátnu ochranu prírody SR. Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody, ktorú včea posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady SR. Presunom pozemkov pod envirorezort sa má zabezpečiť jednotná správa chránených území. Pre štát nie je podľa návrhu efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie. Plynú z toho zásadné konflikty, pričom ochrana prírody spravidla ustupuje iným záujmom. Tlačová agentúra TASR o tom píše na stránke Teraz.sk.

Doporučený Bettásahová zóna v réžii ochranárov v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry v roku 2020 Foto: Ing. Ján Slivinský Bettásahová zóna v réžii ochranárov v Národnej prírodnej rezervácii Belianske Tatry v roku 2020

"Prevodom správy štátnych pozemkov na organizáciu ochrany prírody sa vytvoria podmienky na náležité a efektívne zabezpečenie primárneho cieľa národných parkov, ochrany prírody a biodiverzity, ako aj na plnenie záväzkov vyplývajúcich zo smerníc Európskej únie v oblasti ochrany prírody," cituje TASR z dôvodovej správy poslaneckého návrhu.

Osobitný postup sa má týkať pozemkov, ktoré sú v súčasnosti v správe Štátnych lesov Tatranského národného parku a štátneho podniku Lesopoľnohospodársky majetok Ulič. Tie prejdú pod ministerstvo životného prostredia. Nová legislatíva by mala byť účinná od 1. novembra.

Prečítané: 2121
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.