Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Chránené územia sú v treťom tisícročí nevyhnutné pre život

Takmer v každej krajine našej modrej planéty nájdeme určitú formu chránených území (CHÚ). Terminológia sa môže líšiť. Vo svete ich poznáme neúrekom, dokonca viac ako 1 000. Najznámejšie sú pravdepodobne prírodné rezervácie a národné parky, ale nesmieme zabúdať ani na chránené krajinné oblasti, či chránené areály, ktoré sú charakteristické pre naše malebné Slovensko.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

K roku 2009 existovalo na súši Zeme (okrem Antarktídy) 155 184 chránených území a v rámci teritoriálnych vôd 6 810 chránených morských území. Medzi jednotlivými regiónmi sú však veľké rozdiely. Najvyšším podielom terestrických aj vodných chránených území z celkovej rozlohy sa v roku 2009 môže pochváliť Latinská Amerika (19,9 %) nasledovaná východnou (15,3 %) a západnou (14,5 %) Áziou. Na opačnej strane rebríčka stojí Oceánia (1,6 %) a štáty Spoločenstva nezávislých štátov v Ázii (3 %). Najviac chránených území sa nachádza v Európe (102 084). Najmenej chránených území sa nachádza v Afrike (6 456). Najviac chránených morských území sa nachádza v Amerike (2 411).

Nevyhnutnosť CHÚ je daná životným štýlom a potrebami človeka. Svoju bezohľadnosť, egoizmus a naháňanie sa za blahobytom potrebuje kompenzovať pokojom, obdivom a dočasným prebývaním v prírodnom – človekom nedotknutom území. Tam sa lieči, hľadá sa, čerpá silu a učí sa. Učí sa počúvať, učí sa porozumieť prírodným procesom a zároveň ich chráni, aby sa mal z čoho učiť. V niektorých CHÚ aj uvážene zasahuje, ak to má odborné opodstatnenie. Spolu s prírodnými procesmi sa samozrejme snaží ochrániť aj obrovské množstvo vzácnych organizmov.

Začiatky modernej – systémovej ochrany prírody siahajú do konca 19. a začiatku 20. storočia. Azda najznámejším chráneným územím je najstarší národný park na svete Yellowstone vyhlásený v roku 1872. Na našom území boli prvé vyhlásené lesné rezervácie Slovenská Ľupča – Ponická Huta a Slovenská Ľupča – Šalková (v súčasnosti národná prírodná rezervácia Ponická dúbrava a NPR Príboj) v roku 1895. Nasledovala anorganická rezervácia Szabóova skala v roku 1907. Prvý národný park uzrel svetlo sveta 1.1.1949 a bol ním TANAP.

O tom, že ľudia potrebujú chránené územia svedčí ich návštevnosť. Je až neuveriteľné, že ročná návštevnosť TANAP-u  je so svojimi 3,5 miliónmi na úrovni najznámejších amerických národných parkov (Yellowstone a Yosemite). Zaujímavé čísla prichádzajú aj zo susedného Česka, kde KRNAP ročne navštívi 11 miliónov návštevníkov, čo je zase na úrovni najstaršieho NP Peak District vo Veľkej Británii. A v úplne neuveriteľných číslach sa pohybuje japonský NP Fuji – Hakone – Izu, ktorý za rok príde objavovať 100 miliónov návštevníkov. Nezaostáva ani Čína, ktorá vo svojich chránených územiach ročne registruje 128 miliónov obdivovateľov. 

Mgr. Karol Pepich

Autor je námestník generálneho riaditeľa ŠOP SR pre ochranu prírody a krajiny.        

Zdroj číselných údajov v texte: UMB Banská Bystrica, Správa TANAP, internet.

Pozn. red.: Redakcia nezodpovedá za informácie zverejnené v tomto článku. Ide o názory autora, ktoré sa nemusia zhodovať s názormi redakcie. 

 

Naposledy zmenené: pondelok, 28 jún 2021 12:43
Prečítané: 1404
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.