Logo
Vytlačiť túto stránku

TÝŽDŇOVKA: Nastal ten správny čas na mobilizáciu zdravého sedliackeho rozumu

Exminister Ján Mičovský sa tento týždeň vrátil do parlamentu, v ktorom už pôsobil v rokoch 2012 – 2016. Začal vystupovať v masmédiách tak, že sa ľudia v diskusiách na sociálnych sieťach pýtali, prečo takto neargumentoval ako šéf agrorezortu... Lesníckej veci však ešte stále môže pomôcť v poslaneckej lavici pri hlasovaní. Veď má právoplatný hlas a azda mu ostal aj nejaký rešpekt vo vládnej strane i v národnej rade.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Jeho nástupca Samuel Vlčan pichol do aktivistického hniezda, keď ohlásil nomináciu predsedu ÚNIE regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska Milana Ovseníka na post predsedu jeho poradného zboru. Z iniciatívy My sme les proti nominácii mediálne vyleteli ako rozzúrené sršne, ale ich nespravodlivé rozhorčenie na nikoho nijako zvlášť nezapôsobilo. Minister ich vo svojom stanovisku veľmi rýchlo schladil a Milanovi Ovseníkovi vyjadrilo otvorenú podporu jedenásť predsedov regionálnych združení, reprezentujúcich vlastníkov lesov naprieč celým Slovenskom.

Vo Vysokých Tatrách, ktoré sú prvé na ochranárskej rane po tom, ako chcú od 1. januára budúceho roka prevziať správu štátnych pozemkov v TANAP-e od lesníkov pracovníci Štátnej ochrany prírody SR, sa ozvali odborníci a občianske združenia. Chcú aktívne participovať na modifikácii novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá má presun pozemkov v národných parkoch v popise práce. Argumentujú tým, že v Tatrách žijú a pracujú a poznajú ich najlepšie. To je síce pravda, ale zrejme im to nijako nepomôže, pretože ochranári sa zatiaľ nemienia s nikým deliť o peniaze, ktoré na správu pozemkov v národných parkoch dostanú z eurofondov a zo štátneho rozpočtu.

Ešte ale nie je rozhodnuté, či budú ich predstavy do bodky naplnené, pretože rozhodnúť o tom, ako bude vyzerať novela zákona o ochrane prírody a krajiny, má parlament po druhom čítaní v druhej polovici septembra tohto roka. Dovtedy budú prebiehať ešte mnohé búrlivé (možno aj odborné) diskusie, dočkáme sa pravdepodobne ešte všakovakých mediálnych útokov a protiútokov a je celkom možné, že výsledkom tohto očakávaného pnutia bude aj iný návrh legislatívnej úpravy, ako predložili do národnej rady poslanci na čele s Jaromírom Šíblom.

Isté je, že vlastníci a obhospodarovatelia lesov by sa nemali nechať vývojom tohto procesu v nasledujúcich týždňoch „horúceho“ leta prekvapiť. Spoločne s ďalšími záujmovými skupinami, ktorým záleží na rozvoji vidieka a zhodnocovaní jeho prírodného bohatstva na prospech prírody, spoločnosti a ekonomiky tejto krajiny, by naopak mali poriadne zatlačiť na pílu a zmobilizovať všetok zdravý sedliacky rozum, ktorý tu ešte ostal. Podobná príležitosť sa totiž nemusí tak skoro opakovať.

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: pondelok, 28 jún 2021 13:49
Prečítané: 1562
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.