Logo
Vytlačiť túto stránku

Envirorezort: Ochranári budú v národných parkoch zamestnávať lesníkov a vyťažené drevo prednostne predajú regionálnym spracovateľom

Ťažba dreva v národných parkoch by sa po ich transformácii mala utlmovať postupne. Zástupcovia Ministerstva životného prostredia SR to uviedli počas včerajšej diskusie o reforme ochrany prírody, ktorá má zabezpečiť, že územia národných parkov budú spravované samotnými správami národných parkov. Envirorezort zverejnil túto informáciu v tlačovej správe, ktorú zaslala médiám Monika Szabó z odboru komunikácie. Na stránke WebNoviny.sk ju publikuje agentúra SITA.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Envirorezort v blízkej dobe začne sériu konzultácií v regiónoch, kde bližšie predstaví model premeny národných parkov na životaschopné územia so zachovaním prírodného bohatstva a miestneho rozvoja. Štátny tajomník MŽP SR Michal Kiča počas diskusie uviedol, že obhospodarovanie lesov bude potrebné aj naďalej, a tak sa lesníci nebudú musieť obávať straty zamestnania.

Lesníci sú našimi kľúčovými partnermi, bez ktorých nebudú národné parky úspešné. Sme radi, že sa v lesníckej obci čím ďalej tým viac kladie dôraz na ekologickejšie postupy obhospodarovania lesa. Kde inde, ako v národných parkoch, by sa mali prioritne uplatňovať,“ povedal Michal Kiča.

Podľa účastníkov diskusie by slovenské národné parky nemali slúžiť ako zdroj dreva pre zahraničie. Ťažba dreva preto bude utlmovaná postupne, v bezzásahových územiach sa utlmí celkovo. Lesník Štátnej ochrany prírody SR Eduard Apfel uviedol, že vyťažené drevo bude primárne umiestnené na spracovanie v regiónoch, čím sa podporia menšie lokálne spracovateľské kapacity.

SITA dodáva, že súčasťou reformy ochrany prírody je prechod správy pozemkov, ktoré sú výlučne vo vlastníctve štátu v národných parkoch v 3. až 5. stupni ochrany, pod správu MŽP SR. Tie v súčasnosti tvoria približne 45 percent rozlohy územia národných parkov.

 

 

 

 

 

 

 

Naposledy zmenené: pondelok, 07 jún 2021 06:56
Prečítané: 2926
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.