Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: Totalitný prístup envirorezortu spojil slovenský vidiek

Vyhláška Ministerstva životného prostredia SR, ktorou sa vykonávajú ustanovenia zákona o ochrane prírody a krajiny, zverejnená minulý týždeň v zbierke zákonov, sa stala poslednou kvapkou. Pohár trpezlivosti pretiekol. Vyhláška totiž spojila slovenský vidiek a zdvihla veľkú vlnu odporu voči doterajším praktikám envirorezortu. Zjednotila ako nikdy doteraz vlastníkov lesov a lesníkov, poľnohospodárov a potravinárov, poľovníkov a včelárov. Spoločne upozornili širokú verejnosť na to, ako bola vyhláška vytvorená a čo spôsobí na slovenskom vidieku.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Medzi signatármi spoločnej tlačovej správy profesijných organizácií a záujmových združení, reprezentujúcich státisíce obyvateľov najmä malých miest a obcí, chýbajú Združenie lesných robotníkov, Zväz spracovateľov dreva SR, Zväz celulózo-papierenského priemyslu a možno aj Združenie miest a obcí Slovenska. Nič to ale nemení na veci, že všetci, ktorí sa pod spoločnú tlačovú správu podpísali, unisono odmietajú totalitný prístup envirorezortu.

Osobitne pozorňujú na paradox, že minister životného prostredia, ktorý bol jednou z hlavných postáv boja proti totalitnému režimu v novembri 1989 a jeho čiapka sa stala jedným zo symbolov takzvanej nežnej revolúcie, v súčasnosti stelesňuje metódy, ktoré naša spoločnosť, veriac, že raz a navždy, pred viac ako tridsiatimi rokmi, striktne odmietla.

Jedno je isté, v malých mestách a obciach na Slovensku žije drvivá väčšina obyvateľov našej krajiny. Preto by mali politici u nás začať brať veľmi vážne postoje vidieckeho obyvateľstva, jasne vyjadrené aj v spoločnej tlačovej správe piatich a početných profesijných organizácií a záujmových združení. Je načase, aby politici začali bez falošných sľubov a pokryteckých manierov korektne zapájať do tvorby a realizácie rozvojových programov aj vidiečanov, ktorí chcú na nich aktívne participovať, a nie sa iba bezmocne prizerať, ako sa rozhoduje o nich bez nich.

Ak ani tento signál slovenského vidieka na našich politikov nezaberie, môže sa im v najbližších parlamentných voľbách stať, že ich táto vlna odporu vyzmizíkuje z politickej mapy. Totalitné praktiky sú totiž v demokracii neprijateľné.  

Jozef Marko

 

Naposledy zmenené: pondelok, 10 máj 2021 06:25
Prečítané: 2222
(7 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.