Logo
Vytlačiť túto stránku

Komentár: V programovom vyhlásení vlády ostala povinná certifikácia FSC v štátnych lesoch. Envirovalec ide ďalej

V aktuálnom Programovom vyhlásení vlády ostala aj po roku povinná certifikácia štátnych lesov podľa FSC. Stalo sa tak napriek tomu, že združenie PEFC Slovensko v minulom roku upozornilo listom prezidentku Slovenskej republiky, predsedu Národnej rady SR, predsedu Vlády SR a ministrov pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a životného prostredia, že vláda zvýhodnením certifikácie lesov podľa FSC porušuje pravidlá hospodárskej súťaže.

Doporučený Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk Ilustračné foto: archív Lesmedium.sk

Združenie PEFC navyše odmietlo zvýhodňovanie systému FSC na úkor PEFC len preto, že verejnosť je účelovo dezinformovaná tvrdeniami, že systém PEFC iba kopíruje národnú legislatívu a systém FSC je ekologickejší. Zruženie PEFC argumentovalo, že národný štandard PEFC na Slovensku obsahuje množstvo požiadaviek nad rámec zákona o lesoch. Týkajú sa ochrany lesov, ich zakladania a výchovy, produkcie dreva, ťažbovo – dopravného procesu, teda stavu lesnej cestnej siete, ďalej lesov osobitných prírodných hodnôt, podpory ochranných funkcií lesov a ochrany životného prostredia.

Politikov nepresvedčili ani informácie o tom, že PEFC je najväčším globálnym systémom certifikácie lesov na svete. Na viac ako 330 miliónoch hektárov lesov v takmer 50 krajinách sa hospodári v súlade s požiadavkami trvalo udržateľného obhospodarovania lesov PEFC. V Európskej únii bolo certifikovaných 55% celkovej výmery lesov, z ktorých takmer 94% bolo certifikovaných podľa PEFC.

Na Slovensku je certifikovaných systémom PEFC 62% výmery lesov (1,1 mil. ha) a viac ako 100 spoločností je držiteľom certifikátu spotrebiteľského reťazca. Väčšina lesných plôch s certifikátom FSC je na Slovensku certifikovaná aj podľa PEFC. V našej krajine je len približne 64 000 hektárov lesov, ktoré sú certifikované iba podľa FSC, v porovnaní s takmer 1,1 milióna hektárov, ktoré sú certifikované iba podľa PEFC.

Enviroloby teda valcuje ďalej. Skôr či neskôr sa však každý valec zasekne. Najmä vtedy, ak sa ukáže, pre koho valcuje a za čo.

Jozef Marko

 

Prečítané: 1364
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.