Logo
Vytlačiť túto stránku

Nemecko: Spolkové ministerstvo posilňuje výskum lesov. Na vidieku

Spolková ministerka pre lesy Julia Klöckner posilňuje rezortný výskum v oblasti ochrany lesov a ich odolnosti. Za týmto účelom bol v Quedlinburgu (Harz) založený nový špecializovaný inštitút pre ochranu lesov, ktorý má v súčasnosti približne 20 zamestnancov a je pridružený k Inštitútu Juliusa Kühna - k spolkovému výskumnému ústavu ministerstva pre lesy.

Doporučený Výskumníci pri práci v teréne Ilustračné foto: Ing. P. Hlaváč, Lesnícka fakulta TUZVO Výskumníci pri práci v teréne

Spolková ministerka Julia Klöckner: "Pri riešení súčasných škôd v lesoch sa viac ako kedykoľvek predtým ukazuje, aký je lesnícky výskum dôležitý: aby sa zalesňovalo vhodnými, danej lokalite prispôsobenými a klimaticky odolnými drevinami. Vedomým umiestnením inštitútu vo vidieckych oblastiach mám za cieľ dosiahnuť tiež rovnocenné životné podmienky. Základným predpokladom toho, aby tu ľudia mohli žiť, tam kde chcú, sú kvalitné pracovné miesta.“

Oblasti výskumu nového inštitútu:

  • Vypracovanie vedeckých princípov biológie a diagnostiky škodlivých organizmov, ako príčin ekologických porúch a hospodárskych škôd v lesných ekosystémoch.
  • Analýza príčin škôd, ktoré nespôsobujú len priame škody, ale môžu tiež dlhodobo oslabiť stromy chorobami, škodcami a komplexnými chorobami.
  • Poradenstvo spolkovej vláde v otázkach ochrany lesov na pozadí meniacich sa klimatických podmienok.
  • Inštitút pre ochranu lesov je tak odborne integrovaný do existujúceho rezortného výskumu spolkového ministerstva týkajúceho sa lesov a bude vedecky úzko spolupracovať s inštitútmi pre lesné ekosystémy (Thünenov inštitút, Eberswalde), genetiku lesov (Großhansdorf), medzinárodné lesné hospodárstvo a ekonomiku lesov (Hamburg) a výskum dreva (Hamburg).

Zdroj: Forstpraxis.de

Preklad: Bc. Barbora Albrechtová

 

Prečítané: 1771
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.