Logo
Vytlačiť túto stránku

Výzva: Vy, kto rozumiete lesom a viete, čo potrebujú, zapojte sa do pripomienkovania stratégie EÚ pre lesy

Začína sa rozhodovať o ďalšom osude lesov v Európe. V tomto čase, v týchto dňoch, na roky dopredu. Apelujeme preto na odborné organizácie, profesijné združenia, lesnícke zoskupenia, zástupcov vlastníkov, užívateľov a správcov lesov, ale aj na jednotlivcov, ktorí rozumejú lesom a vedia, že potrebujú aktívnu ochranu a dodržiavanie kritérií trvalo udržateľného obhospodarovania, aby využili túto jedinečnú príležitosť a zapojili sa do procesu verejného pripomienkovania kľúčového dokumentu.

Doporučený Zdravé a vitálne lesy, odborne obhospodarované lesníkmi v okolí Gelnice Ilustračné foto Jozef Marko Zdravé a vitálne lesy, odborne obhospodarované lesníkmi v okolí Gelnice

Všetci, ktorí majú dostatok teoretických vedomostí i praktických skúseností s hospodárením v lesoch a záleží im na tom, aby lesy prežili a plnili všetky svoje funkcie pre prírodu a spoločnosť, môžu aktívnym pripomienkovaním ovplyvniť tvorbu stratégie Európskej únie pre lesy. Európska komisia 25. januára 2021 spustila verejnú konzultáciu k pripravovanej stratégii Európskej únie pre lesy, ktorá potrvá do 19. apríla 2021.

Každá rozumná pripomienka, smerujúca k tomu, aby sme na Slovensku zachovali pre súčasné a nasledujúce generácie živé, zdravé a vitálne lesy, produkujúce nielen dostatok čistej vody, zdravého vzduchu a kvalitnej drevnej hmoty, ale aj schopné viazať v období klimatickej zmeny potrebné množstvo uhlíka, je mimoriadne dôležitá a veľmi vítaná.

Podrobné informácie o tom, ako sa zapojiť do konzultácie, vrátane odkazu na online dotazník, je možné nájsť na webovej lokalite: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12674-EU-Forest-Strategy/public-consultation (po načítaní stránky si môžete vo vrchnej časti zmeniť jazyk z „English“ na „Slovenčina“).

Verejná konzultácia je proces, ktorý predchádza samotnému zverejneniu stratégie. Európska komisia takýmto spôsobom získava informácie o názoroch verejnosti (odbornej i laickej) na určitú oblasť politického záujmu Európskej únie. Očakáva sa, že tieto informácie potom následne využije pri príprave obsahu stratégie. Do verejnej konzultácie môžete prispieť vyplnením online dotazníka. Dotazník je dostupný aj v slovenskom jazyku.

Svoju odpoveď teda môžete zaslať v slovenskom jazyku. Ak by ste chceli prezentovať svoje názory a stanoviská nad rámec vyznačených odpovedí na otázky naformulované v dotazníku, môžete tak urobiť vo forme poznámok (priestor na uplatnenie poznámok je na konci každej otázky v dotazníku) alebo napísať toto stanovisko do osobitného súboru (word, pdf) a tento pripojiť k dotazníku pred jeho odoslaním (dotazník dáva túto možnosť).

Všetkým odborníkom na lesy, ktorí sa aktívne zapoja do verejnej konzultácie k pripravovanej stratégii Európskej únie pre lesy, ďakujeme.

LESmedium

 

Naposledy zmenené: piatok, 29 január 2021 11:56
Prečítané: 1586
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.