Logo
Vytlačiť túto stránku

Hasičský a záchranný zbor o požiaroch v suchých a odumierajúcich horských smrečinách: Musíme byť pripravení vykonať zásah kdekoľvek

Rozsiahle plochy vyschnutých a odumierajúcich horských smrečín v dôsledku bezzásahového režimu v Javorovej doline, Zadných Meďodoloch, Bielovodskej doline a v ďalších, ťažko dostupných terénoch Vysokých a Belianskych Tatier vyvolávajú obavy miestnych lesníkov z ničivých požiarov, ktoré sa môžu rozšíriť z hornej hranice lesa do pásma kosodreviny nad ňou a spôsobiť obrovské škody. Hasičský a záchranný zbor sme preto požiadali o stanovisko, ako je pripravený zasiahnuť v takýchto prírodných podmienkach.

Doporučený Bezzásah v Belianskych Tatrách Ilustračné foto Ján Slivinský Bezzásah v Belianskych Tatrách

Npor. Mgr. Katarína Križanová z Oddelenia komunikačného a organizačného Prezídia Hasičského a záchranného zboru sa pre Lesmedim.sk vyjadrila, že Hasičský a záchranný zbor sa aktívne venuje problematike lesných oblastí, ktoré sa nachádzajú v ťažko dostupnom teréne s rozsiahlymi plochami suchých a odumierajúcich smrekových porastov. Príslušníci z odboru požiarnej prevencie sa podľa jej slov zúčastňujú na rokovaniach, poradách a stretnutiach so zástupcami občianskych združení, ochranárov lesov, členmi Národného lesníckeho centra a s odborníkmi z oblasti lesného hospodárstva, kde okrem iného prerokovávajú aj túto problematiku.  

„Na túto problematiku Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) pravidelne upozorňuje. Situácia na území s 5. stupňom ochrany je z hľadiska ochrany pred požiarmi, resp. zásahu prípadného lesného požiaru nepriaznivá, z čoho vyplýva, že je veľmi dôležitá represia a príprava na riešenie vzniknutej situácie. V týchto mimoriadne ťažko dostupných lesných terénoch,  kde nie je z rôznych dôvodov umožnený, resp. povolený akýkoľvek zásah „ľudskou“ rukou, je takmer nemožné vykonávať pozemný zásah.

HaZZ má vytvorený Modul pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí s využitím vozidiel  (so sídlom v Bratislave, v Banskej Bystrici a v  Poprade). Tento modul disponuje špeciálnou technikou, určenou na hasenie požiarov aj v ťažko dostupnom teréne bez prítomnosti vodného zdroja. Hasiči, ktorí sú zaradení v tomto  module, disponujú špeciálnym vybavením a sú cvičení aj na dlhotrvajúce zásahy v ťažko dostupnom teréne.

Pri hasení lesných požiarov HaZZ v spolupráci s Leteckým útvarom Ministerstva vnútra využíva Modul leteckého hasenia s využitím helikoptér, vďaka ktorým je možné uskutočniť hasenie zo vzduchu, ktoré umožňuje dostať požiar pod kontrolu aj v oblastiach, kam sa zasahujúci hasiči alebo ich hasičská technika fyzicky nie sú schopní dostať. V rámci výpomoci pri požiaroch v ťažko dostupnom teréne Hasičský a záchranný zbor spolupracuje aj s Vrtuľníkovým krídlom generálplukovníka Jána Ambruša Vzdušných síl Ozbrojených síl SR v Prešove na letecké hasenie.

V súčasnosti na lokalizáciu takýchto požiarov slúži aj bezpilotné lietadlo HaZZ (dron). Pomocou dronu sa pri požiaroch v prírodnom prostredí vykonáva monitoring a prieskum požiariska, na základe ktorého je možné presne určiť polohu, rozsah a smer šírenia požiaru. Práve tieto videá môžu následne pomôcť pri rozhodovaní a následnom efektívnom rozmiestnení síl a prostriedkov. Zábery môžu taktiež poslúžiť pri hľadaní najvhodnejšej trasy na vybudovanie jazykového systému na dopravu vody na požiarisko.  

V neposlednom rade je zriadený tzv. Automatizovaný stacionárny detekčný systém pre včasnú detekciu lesných požiarov, ktorého vlastníkom sú LESY Slovenskej republiky. Tento systém je inštalovaný v záujmových oblastiach Nízke Tatry, Vysoké Tatry a Záhorie, so stredným a vysokým stupňom požiarovosti. Ide o automatizovanú pozemnú elektronickú senzorovú ochranu lesných plôch pred požiarmi. Základ tvoria špeciálne optické detektory, ktoré sú vybavené špecializovanými senzormi. Detektory sú umiestnené na stožiaroch telekomunikačných operátorov a dokážu zachytiť požiar ešte v jeho počiatočnej fáze. Systém už v praxi požiar niekoľkokrát včas identifikoval a umožnil tak jeho včasnú likvidáciu.

V rámci prípravy na nežiadúcu udalosť sa niekoľkokrát ročne uskutočňujú taktické a previerkové cvičenia, zamerané na hasenie požiarov lesných porastov v ťažko dostupnom teréne. V súvislosti s uvedenými informáciami ďalej konštatujeme, že HaZZ nemá vyňaté miesta, kde nemôže zasahovať. To znamená, že príslušníci HaZZ musia v prípade ohrozenia života, zdravia, majetku a životného prostredia vykonať zásah kdekoľvek,“ uvádza sa v stanovisku HaZZ pre Lesmedium.sk.

Jozef Marko

Prečítané: 1439
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.