Logo
Vytlačiť túto stránku

Českí lesníci úspešne vracajú vodu lesu

Štátny podnik Lesy ČR na svojej stránke na sociálnej sieti v polovici tohto roka informoval, že zadržiavanie vody v krajine je jeho prioritou. Za prvý rok programu #vracimevodulesu stihli štátni lesníci u našich západných susedov dokončiť 70 stavieb po celej Českej republike, 130 stavieb je rozostavaných a 150 projekčne pripravených. Ide o najväčší program svojho druhu v histórii štátneho podniku Lesy ČR.  

Doporučený Jeden z úspešných projektov Lesov ČR - obnova rašelinišťa v Karlovarskom kraji Zdroj: FB stránka Lesy ČR Jeden z úspešných projektov Lesov ČR - obnova rašelinišťa v Karlovarskom kraji

Český spravodajský portál Pozitivní správy píše, že program Vracíme vodu lesu, ktorý vlani odštartoval pod taktovkou štátneho podniku Lesy ČR, žne ďalšie úspechy. Znova nadobudnutou vlahou ožívajú tentokrát lesy na Svitavsku v Pardubickom kraji, kde sa späť do prírodného koryta vrátil Zádolský potok a jeho ľavostranný prítok. V nive sa tak zasa drží voda, ktorá predtým odtekala napriameným prehĺbeným korytom. „Odstranili jsme koryto s uměle vytvořeným valem. V tom stávajícím si voda modeluje dno i břehy sama,“ uviedol Tomáš Sajdl, vedúci Správy tokov pre oblasť Povodia Labe z Lesov ČR. Zároveň vzniklo 25 nových tôní, ktoré poskytnú domov vodomilným živočíchom, predovšetkým obojživelníkom. Ďalšie ho nájdu v pňoch a kmeňoch, ponechaných okolo nového koryta a tôní. Všetky opatrenia za takmer 2,5 milióna korún štátny podnik Lesy ČR zrealizoval na ploche približne 44 000 m2. Voda, ktorá v krajine teraz ostane však pozitívne ovplyvní oveľa väčšie územie.

„Zadržet vodu v krajině, aby neodtékala, třeba po udusaných lesních cestách. To je cílem projektu, se kterým se v pátek 18. října ráno začalo v beskydských státních lesích nad obcí Mosty u Jablunkova. Hlínu na asi 1,5 kilometrové svážnici, stoleté lesní - kdysi zásobovací - cestě vyzdvihuje a zase vrací bagr. Podle iniciátora projektu Štefana Vaľo se tak půda provzdušní a propustí vodu, která dřív mizela kdesi v nížině a lesům chyběla. #vracimevodulesu

Rašeliniště mezi obcemi Pernink a Abertamy v Karlovarském kraji jsme obnovili v rámci programu #vracimevodulesu také díky podpoře EU. Dnes se v oblasti opět drží voda a tvoří rašelina. Proměna místa svědčí návratu k původním přírodním podmínkám pro řadu ohrožených druhů rostlin i živočichů,“ publikuje aktuálne ďalšie príklady úspešnej realizácie užitočného projektu na svojej stránke na sociálnej sieti štátny podnik Lesy ČR.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: štvrtok, 12 november 2020 09:18
Prečítané: 1427
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.