Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Lesníci si neberú právo na prírodu, či lesy

Lesník Dávid Hančinský, hovorca Slovenskej lesníckej komory, zverejnil na stránke Doktori lesa na sociálnej sieti názor na poslanie súčasného lesníka. Svoj príspevok publikoval pod názvom Lesníci si neberú právo na prírodu, či lesy. V jeho úvode píše, že lesník je človek, ktorý cíti, premýšľa a koná v prospech prírody odbornými a rozvážnymi krokmi.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Súčasný lesník musí pri vykonávaní tejto, dnes už zabudnutej, vznešenej práce získať odborné vzdelanie na stredných lesníckych školách alebo na lesníckej fakulte. Úspešný absolvent je schopný racionálne a s citom obhospodarovať živý obnoviteľný zdroj – drevo. Stará sa o výchovu mladých porastov. Usmerňuje zásahy pri získavaní vyššej hodnotovej a environmentálnej produkcie porastu a následne porast vo finálnej (senilnej) fáze znova obnoví, pre jeho ďalší životný cyklus. Toto je len časť odbornej práce človeka, ktorý zabezpečuje zdieľanie prírodných zdrojov pre ďalšie generácie ľudstva.

Vzdelanie je v živote lesníka dôležité, no nemenej dôležité je mať zelené srdce. Byť lesníkom znamená poznať vo svojom lese každú čistinku, každý strom, prameň, no aj kameň. Lesník má za úlohu starať sa o les, o rozvoj všetkých jeho funkcii a v neposlednom rade zabezpečiť drevo pre spoločnosť, ako najekologickejší materiál, no musí to urobiť podľa svojich najlepších znalostí lesa, aby mu nespôsoboval zbytočné rany. Musí vedieť ktoré stromy môže nechať vyrezať tak, aby ich miesto zaujali malé stromčeky, ich deti. Vie, ktoré stromy nikdy nevyrúbe, aby sa ich smrťou v lese neuzavrel kolobeh života. Dnešná spoločnosť napreduje rýchlo a rýchlo sa menia aj požiadavky na lesníka. Ten ale musí vedieť nájsť tú bájnu strednú cestu, aby ľudská spoločnosť mala dostatok dreva, no zároveň, aby tým les netrpel, musí nájsť spôsob ako človek a príroda môžu žiť v harmónii,“ píše D. Hančinský.

 

 

Naposledy zmenené: streda, 11 november 2020 07:07
Prečítané: 2412
(2 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.