Logo
Vytlačiť túto stránku

Prezident ZSD SR Karol Vinš apeluje na ministra Jána Budaja: Prestaňte robiť show a riešte to, čo je dôležité!

Minister životného prostredia Ján Budaj je sklamaný z rozhodnutia agrorezortu loviť vlka aj v nadchádzajúcej poľovníckej sezóne. Zabezpečíme mu ochranu, aká prináleží chráneným živočíchom, uvádza sa na stránke Ministerstva životného prostredia SR na sociálnej sieti.  

 

Doporučený Prezident ZSD SR Karol Vinš v rozhovore pre RTVS v Národnom lesníckom centre Ilustračné foto: FB stránka LES a Letokruhy Prezident ZSD SR Karol Vinš v rozhovore pre RTVS v Národnom lesníckom centre

Minister Ján Budaj vo zverejnenom statuse považuje za chybu úmyselne oslabovať populáciu vlka dravého na Slovensku „Populácia tejto dravej šelmy pomáha znižovať riziko šírenia klasického moru ošípaných, ako aj afrického moru ošípaných. Vlk je veľmi dôležitý pri znižovaní stavu diviakov, ktoré spôsobujú škody farmárom a zároveň sú predátorom tetrova hoľniaka či hlucháňa hôrneho,“ podčiarkol minister Ján Budaj s tým, že ministerstvo bude presadzovať, aby vlk dravý nebol poľovným zvieraťom, ale aby sa mu zo zákona zabezpečila taká ochrana, aká prináleží všetkým chráneným živočíchom.

Na tento status zareagoval rozhorčeným komentárom aj prezident Zväzu spracovateľov dreva SR Karol Vinš: „Nehnevajte sa na mňa, ale základným princípom riadenia je určiť priority podľa rizikovej analýzy dôležitosti problémov a priradiť tomu úmerne zdroje, čas, energiu a financie. Vidím a cítim okolo seba stovky problémov, tečú nám do riek rôzne svinstvá, vypúšťajú sa smrady a chemické zlúčeniny do vzduchu, skládkuje sa nebezpečný odpad, spaľuje sa tu rádioaktívny odpad, kriví a podvádza sa v územných konaniach a v procese EIA, neriešia sa problémy komunálneho odpadu a druhotných surovín, atď., atď., atď.

A my už tretí týždeň riešime vehementne problém jednej záujmovej skupiny a ignorujeme všetko ostatné. Ako je to s Hriňovou, prienikom škodlivín do vôd Žitného ostrova a s tisíckami ďalších katastrofických problémov životného prostredia!? To sa ťažšie žiari pred kamerami! To ako keby pani ministerka Kolíková dnes riešila stavebnú rekonštrukciu budovy Najvyššieho súdu SR v Bratislave a ukazovala zle nalepené obklady a všetci ostatní grázli v rezorte, za ktorý zodpovedá, by naďalej robili všetky svinstvá tak ako doteraz. Prosím, zmeňte to! Prestaňte robiť show a riešte to, čo je dôležité!,“ vyzýva ministra Jána Budaja najvyšší predstaviteľ Zväzu spracovateľov dreva SR Karol Vinš.

 

 

 

Naposledy zmenené: streda, 28 október 2020 17:21
Prečítané: 7232
(17 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.