Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: Európsky parlament nám odkázal, ako ukončiť konflikt o lesoch

Správa o Stratégii európskeho lesného hospodárstva, ktorú schválili poslanci Európskeho parlamentu začiatkom októbra v Bruseli, je vskutku inšpirujúcim dokumentom. Lesným porastom, vlastníkom a obhospodarovateľom lesov na Slovensku by významne pomohlo, keby ho rešpektovala aj národná stratégia, ktorú budú pripravovať v Bratislave. Ešte predtým Európska komisia spracuje legislatívny návrh Stratégie lesného hospodárstva v Európskej únii. Ak ho začiatkom roka 2021 Európsky parlament opäť schváli, stane sa záväzným aj pre jednotlivé členské štáty.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Európsky parlament v uznesení okrem iného zdôrazňuje „potrebu lepšej komunikácie, týkajúcej sa dôležitosti trvalo udržateľného obhospodarovania lesných oblastí, spolu s možnosťou rozšírenia, vykonávania a koordinácie informačných kampaní o multifunkčnej povahe lesov a mnohých hospodárskych, sociálnych a environmentálnych výhodách, ktoré lesné hospodárstvo poskytuje na všetkých príslušných úrovniach EÚ, aby si všetci občania uvedomili bohatstvo tohto dedičstva a potrebu riadiť, udržiavať a udržateľne využívať naše zdroje, aby sa zabránilo konfliktom v spoločnosti.“

Dlhoročný konflikt v našej spoločnosti, týkajúci sa lesov, aktuálne vyústil do emocionálne preexponovaných odmietavých reakcií verejnosti na odborné a zákonné lesnícke postupy, realizované pri výchove a obnove lesných porastov v súlade s princípmi trvalo udržateľného obhospodarovania lesov a medzinárodnými kritériami certifikácie lesov.

Takže napriek tomu, že lesníci na Slovensku rešpektujú a dodržiavajú (samozrejme, hanba výnimkám) princípy trvalo udržateľného hospodárenia, čo potvrdzujú certifikačné audity, realizované podľa medzinárodných kritérií, sú považovaní za drancovateľov lesov a zlodejov dreva.

Jednou z príčin tohto stavu vo vnímaní lesníctva a odborného hospodárenia v lesoch je nepochybne nedostatočná informovanosť širokej verejnosti o lesníckej práci, ale aj silná antikampaň, spochybňujúca všetko, čo lesníci robia. K jej úspechom patrí napríklad extrémny názor, že lesy predsa môžu rásť aj bez lesníkov.

Iste, môžu, ale niekto musí začať systematicky a zrozumiteľne vysvetľovať verejnosti v informačnej kampani, ktorú požaduje Európsky parlament, čo to bude znamenať pre lesy a aké to bude mať dopady na spoločnosť. A niekto musí takú informačnú kampaň zaplatiť. Ak sa takýto mechanizmus nepodarí na Slovensku nastaviť ani po tom, ako vstúpi do platnosti európska stratégia pre lesy s touto požiadavkou, konflikty v spoločnosti, týkajúce sa obhospodarovania a ochrany lesov, ktoré možno niekomu vyhovujú, ale lesom a spoločnosti škodia, tak skoro neskončia.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: nedeľa, 18 október 2020 17:08
Prečítané: 2123
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.