Logo
Vytlačiť túto stránku

Vlastníci a správcovia lesov v Európe: Očakávame rázne kroky na zabezpečenie dlhodobej stability a predvídateľnosti v obhospodarovaní lesov

Konfederácia európskych vlastníkov lesov (CEPF), združenie zastreľujúce organizácie súkromných vlastníkov lesov v Európe, ďalej organizácie COPA a COGECA, ktoré sú jednotným hlasom poľnohospodárov a poľnohospodárskych družstiev v Európskej únii (COPA zastupuje viac ako 22 miliónov poľnohospodárov a ich rodín, zatiaľ čo COGECA zastupuje záujmy 22 000 poľnohospodárskych a lesných družstiev) a EUSTAFOR, predstavujúci hlas európskych štátnych organizácií pre správu lesov, ktorých hlavným záujmom je trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov a produkcia dreva, zareagovali spoločnou tlačovou správou na uznesenie Európskeho parlamentu o schválení správy o Stratégii pre európske lesy s názvom Cesta vpred. Európsky parlament ním podľa nich pripravil pôdu pre Európsku komisiu, aby navrhla ambicióznu a samostatnú lesnícku stratégiu EÚ.

 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Pre celé odvetvie bolo nevyhnutné, aby bola na prvom mieste uznaná rozhodujúca úloha lesov pri dosahovaní cieľov európskeho zeleného dohovoru, vrátane neutrality podnebia do roku 2050, ochrany biodiverzity a ekologického hospodárskeho rastu. Na podporu tejto hlavnej politiky Európskej únie je potrebná ambiciózna, koherentná a samostatná stratégia EÚ v oblasti lesného hospodárstva po roku 2020.

Výsledkom tohto uznania je, že vlastníci a správcovia lesov očakávajú rázne kroky na zabezpečenie dlhodobej stability a predvídateľnosti správy lesov v EÚ, aby mohli naďalej poskytovať množstvo výhod. Lesnícke organizácie so sídlom v EÚ tiež vítajú osobitnú pozornosť, venovanú potrebe ďalšej podpory biohospodárstva, dôležitosti opatrení manažmentu rizika na riešenie veľmi vážnych dopadov zmeny podnebia na lesy a možným stimulom na náležité oceňovanie biodiverzity a ďalších ekosystémových služieb.

Jedným z dôležitých bodov, na ktoré toto odvetvie upozorňuje je, že by sme sa nemali snažiť znovu objaviť koleso zmenou definície trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, ktorá bola medzinárodne schválená ako súčasť celoeurópskeho „procesu lesnej Európy“ a bola začlenená do vnútroštátnych právnych predpisov a praxe, a do dobrovoľných systémov ako sú certifikácie lesov. Vlastníci a správcovia lesov zostávajú otvorení ďalšiemu zlepšovaniu hospodárenia v lesoch prostredníctvom transparentného a inkluzívneho dialógu medzi príslušnými aktérmi.

Stratégia EÚ v oblasti lesného hospodárstva bude musieť byť v súlade s ostatnými príslušnými politikami, platnými na rôznych úrovniach, aby mohli mať miestni aktéri z nej plný úžitok. Vlastníci a správcovia lesov žiadajú Európsku komisiu, aby túto správu o Stratégii pre európske lesy v plnej miere zohľadnila pri svojej súčasnej práci na stratégii a aby jej zverejnenie bolo bezodkladne zrealizované začiatkom roku 2021,“ uvádza sa v spoločnej tlačovej správe organizácií CEPF, EUSTAFOR, COPA A COGECA.

 

 

 

Naposledy zmenené: utorok, 13 október 2020 12:43
Prečítané: 1071
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.