Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: NLC a TUZVO spropagujú drevo ako obnoviteľnú surovinu v zelenej ekonomike

Národné lesnícke centrum vo Zvolene aktívne pracuje s verejnosťou a komunikuje pritom s masmédiami. Aktuálne pozvalo novinárov na pracovné raňajky s názvom Drevo ako obnoviteľná surovina v kontexte zelenej ekonomiky. Pracovníci Lesníckeho výskumného ústavu Národného lesníckeho centra v spolupráci s kolegami z Drevárskej fakulty Technickej univerzity vo Zvolene budú žurnalistov informovať o tom, ako sa dnes využíva a ako by sa mohlo využívať drevo na Slovensku, ako môžu vládne opatrenia podporiť zelenú ekonomiku, založenú na kaskádovitom využití dreva a ako môže efektívne využívanie dreva prispieť k zmierneniu negatívnych dopadov zmeny klímy. 

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

„Všetkých nás dnes oslovujú pojmy ako „zelená ekonomika“ či „bioekonomika“. S tým je spojené aj optimálne využívanie prírodných zdrojov – v slovenských podmienkach hlavne drevnej suroviny. Máme teda drevo ťažiť? A ako ho máme spracovávať? Alebo ho máme radšej ponechať v lesoch bez úžitku? A čo s tým má spoločná uhlíková bilancia? Odpovede na tieto i mnohé iné otázky nám môžu pomôcť nájsť v prvom rade lesníci a drevári!,“ je uvedené v pozvánke pre novinárov od Ing. et Ing. Jána Lichého, PhD. z referátu komunikácie a marketingu Národného lesníckeho centra. 

Výborná myšlienka. V našej spoločnosti totiž na jednej strane verejnosť očakáva, že prírodné zdroje nahradia umelé hmoty vrátane plastov, čo znamená, že budeme potrebovať viac drevnej suroviny. Na strane druhej sú ľudia nervózni z každej ťažby dreva, ktorú vnímajú ako zbytočné drancovanie lesov. Verejnosť chce, aby sa drevo z našich lesov nevyvážalo do zahraničia a spracovávalo sa výhradne u nás, ale neuvedomuje si, že vláda musí systematicky a dlhodobo podporovať trvalo udržateľné obhospodarovanie a ochranu lesov na Slovensku a investovanie do moderných drevospracujúcich kapacít.

Na stretnutí s novinármi 8. októbra budú prítomní za Národné lesnícke centrum – Lesnícky výskumný ústav Zvolen Ing. Miroslav Kovalčík, PhD. a Ing. Martin Moravčík, CSc., Drevársku fakultu Technickej univerzity vo Zvolene bude reprezentovať doc. Ing. Hubert Paluš, PhD. a nemajú chýbať ani zástupcovia Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky. Všetkým treba popriať, aby im pozorne načúvalo čo najviac zástupcov masmédií a aby spoločne dokázali odkomunikovať význam lesa a dreva pre našu spoločnosť čo najefektívnejšie. Keď zaujmú a presvedčia novinárov o tom, čo je dôležité a čo by mali ľudia vedieť a chápať, tak aj mediálne výstupy budú také, aké lesníctvo a drevospracujúci priemysel potrebujú. Takýchto informácií nikdy nie je dosť a každá sa ráta.

Jozef Marko

 

 

Naposledy zmenené: streda, 30 september 2020 18:42
Prečítané: 1865
(1 Hlasovať)
Lesmedium. All Rights Reserved.