Logo
Vytlačiť túto stránku

Názor: Najvnímavejší k lesu a prírode sú vidiečania

Ing. Boris Greguška, PhD. bol v rokoch 2018-2020 predsedom Fóra o lesoch Organizácie Spojených národov - najvyššie postaveného telesa v systéme OSN, ktoré sa zaoberá agendou svetových lesov. Vo svojom aktuálnom blogu, zverejnenom na stránke SME.sk, sa zamýšľa nad vzťahom človeka k prírode, ktorý podľa jeho názoru nestojí na romantizme.

Doporučený Vidiečania odnepamäti využívali aj zachovávali les Ilustračné foto Jozef Marko Vidiečania odnepamäti využívali aj zachovávali les

„Celosvetovo lesy zaberajú tretinu povrchu súše a poskytujú viac ako 86 miliónov zelených pracovných miest. Aj tým, ktorí sú najchudobnejší a najzraniteľnejší. Ľuďom žijúcim na vidieku, miestnym komunitám, domorodcom, ženám – živiteľkám rodín v najchudobnejších regiónoch sveta.

Títo ľudia nie sú vnímaví k prírode? Naopak. Čoraz viac začínam mať pocit, že práve oni najlepšie chápu vzťah človeka k nej. Pretože veľmi dobre vedia, že inú možnosť, ako je ochrana našej planéty, nemáme. A pociťujú to dennodenne na vlastnej koži. Vedia, že keď im pred očami vyschne ten kus pôdy, ktorý ich po generácie živí, tak skončili. Vedia, že keď stratia posledný zdroj vody v regióne, či zelený les, ktorý je zdrojom obživy (lesné plody, zver) pre celú komunitu, tak sa ich kvalita života výrazne zhorší. Ak vôbec prežijú.

A nielen to. Vedia, že treba konať. Vhodným a citlivým zalesnením oblastí subsaharskej Afriky nielenže zlepšili svoje životné prostredie, obnovili zdegradovanú krajinu, ale zabezpečili si aj zdroje potravín, množstvo pracovných príležitostí, či dokonca eliminovali pôsobenie teroristických skupín v regióne. 15 miliónov hektárov zalesnenej pôdy v Etiópii. 12 miliónov vysadených stromov v Senegale. 20 tisíc nových pracovných miest v Nigérii. 120 miestnych komunít zahrnutých do tohto projektu v štátoch Burkina Faso, Mali a Niger. Miestni obyvatelia už nie sú nútení toto územie opúšťať,“ píše na blogu B. Greguška.

Link na celý článok Borisa Gregušku nazvaný Náš vzťah k prírode nestojí na romantizme:

https://borisgreguska.blog.sme.sk/c/543982/nas-vztah-k-prirode-nestoji-na-romantizme.html

Prečítané: 2076
(0 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.