Logo
Vytlačiť túto stránku

Poznámka: PBOL ako ideológia?

V slovníku cudzích slov je význam ideológie definovaný ako súhrn názorov a teórií zo všetkých oblastí ľudskej činnosti, ktoré zodpovedajú materiálno-ekonomickým podmienkam danej spoločnosti alebo triedy. Vo vedomí väčšiny ľudí rezonuje význam slova ideológia ako súhrn názorov, presadzovaných ľuďmi, ktorí odmietajú zobrať do úvahy iné ako vlastné argumenty, nechcú sa nimi zaoberať a nepripúšťajú možnosť korigovať neochvejné presvedčenie o tom, čomu veria.

Doporučený Ilustračné foto Jozef Marko Ilustračné foto Jozef Marko

Keď sa rozprávam s ľuďmi z lesníckej prevádzky, začínajú v súvislosti s celoplošným, direktívnym a marketingovo silne podporovaným prírode blízkym obhospodarovaním lesov (PBOL) čoraz častejšie používať práve slovo ideológia. Sám som mal možnosť presvedčiť sa o tom, že ortodoxní zástancovia PBOL majú problémy s tolerovaním iných, lesníckych a odborných názorov.

Keď sme v časopise LES & Letokruhy začali na jeseň minulého roka vyvažovať tému PBOL publikovaním vecných pripomienok skúsených lesníckych praktikov a pragmatikov, ktorí dovidia ďalej ako po okraj lesného porastu, jeden z najaktívnejších protagonistov PBOL označil tieto články za kampaň. Na sociálnej sieti vyjadril presvedčenie, že účinnosťou novely zákona o lesoch s definíciou PBHL (teda prírode blízkeho hospodárenia v lesoch) táto kampaň skončí...

Alebo ďalší príklad. Jeden zo skúsených lesníckych matadorov vyjadril v reportáži v časopise LES & Letokruhy svoj názor na to, ako mieni postupovať pri obnovovaní lesných porastov na polesí, ktoré pozná lepšie ako ktokoľvek iný. Napriek tomu, že z jeho úvah a zámerov bolo zrejmé, že mu veľmi záleží na tom, aby zvolil v daných podmienkach optimálne lesnícke postupy z pohľadu lesa aj jeho vlastníka, jeden z najznámejších protagonistov PBOL tlmočil jeho nadriadeným veľkú nespokojnosť s publikovanými informáciami...

Už som počul v lesníckej prevádzke aj také názory, že ak bude odborným lesným hospodárom, lesníkom a vlastníkom lesov servírované PBOL ďalej takým spôsobom ako doteraz, ideológovia PBOL dosiahnu opačný efekt – lesnícka prax zásady PBOL neprijme a nebude ich implementovať.

Nehovoriac o tom, že tak, ako je uvedené v definícii na začiatku tohto článku, PBOL by malo zodpovedať materiálno-ekonomickým podmienkam našej spoločnosti. Ale to už je iný rozmer tohto problému.

Jozef Marko

Naposledy zmenené: piatok, 28 august 2020 11:49
Prečítané: 2073
(3 hlasov)
Lesmedium. All Rights Reserved.